Jak zrobić domowe lody?

Jak zrobić domowe lody?

Lody nieodzownie kojarzą nam się z latem i słońcem, dlatego z okazji Pierwszego Dnia Lata zdradzamy kilka prostych i smacznych sposobów na domowe lody – zarówno soczyste, owocowe sorbety, jak i kremowe, czekoladowe lub śmietankowe mrożone pyszności!

Nie wiadomo, komu należy przypisywać wymyślenie lodów, ale z pewnością należy mu się złota karta w historii kulinariów. Do Polski trafiły najprawdopodobniej w XVIII wieku, a w polskiej literaturze po raz pierwszy wspomina o nich Mickiewicz w XII księdze „Pana Tadeusza” – to naprawdę dobry debiut. Dziś bez lodów nie wyobrażamy sobie lata. Warto wypróbować domowe lody na patyku, w wafelku, sorbety, czekoladowe, śmietankowe… Zdradzamy patenty na pyszne, domowe lody bez maszynki. Jak je zrobić? To proste!

Domowe lody czekoladowe

Do przygotowania lodów potrzebujesz tylko czterech składników: opakowanie serka mascarpone, małą śmietankę 30 proc., łyżkę kakao oraz czekoladę mleczną. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z kakao i serkiem mascarpone. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Masę przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast czekolady i kakao, możesz do masy z serka i śmietanki dodać zmiksowane z cukrem truskawki, maliny, jagody lub mango.

Choć nie mają w składzie substancji konserwujących, można  przechowywać je w zamrażarce przez około tydzień.

Truskawkowe lody z jogurtu

Proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu lody na bazie jogurtu greckiego możesz podać jako deser dla niespodziewanych gości. Do bazy, czyli gęstego jogurtu greckiego, dodaj zmiksowane truskawki z łyżką miodu. Na 4 porcje potrzebujesz 400 ml jogurtu i około 20 dag truskawek. Zblenduj truskawki z jogurtem i miodem – przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na godzinę.

Pyszne lody na bazie jogurtu greckiego przygotujesz również z innych ze składników, które masz w domu – ze świeżych lub zamrożonych owoców, kakao, miodu, czekolady.

Domowe lody bananowe bez mleka

Domowe lody docenią alergicy i weganie, którzy bez konieczności czytania składu mogą delektować się smakiem. Przygotujesz je bez maszynki, jednak niezbędnym sprzętem jest blender – lody należy zmiksować kilka razy, napowietrzając masę, która dzięki temu stanie się bardziej lekka i puszysta.

Składniki: puszka mleka kokosowego, 1 łyżka miodu, dwa dojrzałe banany.
Schłodzone składniki miksujemy przez kilka minut, a następnie wstawiamy masę do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie ponownie miksujemy masę – dzięki temu w domowych lodach nie znajdą się zamarznięte kryształki lodu. Ponownie mrozimy masę przez około 30 minut. I jeszcze raz miksujemy, a następnie umieszczamy lody w foremkach i wstawiamy do zamrażarki na godzinę.

Domowe lody możesz posłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub dowolnym syropem – tyle, ile lubisz.

Sorbety – mroźny smak prawdziwych owoców

Na upalne dni polecają się sorbety z arbuza, lekko słodkie i zimne – idealny letni deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zblendować pozbawionego pestek i skropionego sokiem z cytryny, pokrojonego w niewielkie kostki dojrzałego arbuza. Owoc powinien być dobrze schłodzony, dlatego dzień wcześniej włóż go do lodówki. Zmiksowaną masę przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

Zamiast arbuza możesz zmiksować truskawki, jagody, mango, brzoskwinie lub inne ulubione owoce. Do smaku dodaj odrobinę mięty, bazylii lub imbiru.

Domowe lody możesz zamrażać w specjalnych foremkach lub wykorzystać kubeczki po jogurcie – jeśli w masę lodową przed włożeniem do zamrażarki włożysz patyczek (w sklepach dostępne są wielorazowe patyczki do lodów), otrzymasz domowe lody na patyku.

×