Udostępnij:
Kasza to nie tylko dodatek do obiadu. Jest to wdzięczny produkt, z którego można przygotować wiele pysznych i różnorodnych dań. Rodzaje kaszy różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale również możliwością wykorzystania.
Kasza manna
To kasza wykonana z pszenicy. Ten rodzaj kaszy jest bardzo drobny i delikatny. Szybko się gotuje i łatwo kleikuje, dzięki czemu można ją wykorzystać do przygotowania kremów, puddingów, budyniów czy zup mlecznych. Gotowana kasza na mleku może zastąpić poranną owsiankę. Manna sprawdzi się również jako składnik placuszków i ciast. Można nią również zastąpić makaron w zupie.
Kasza bulgur
To również kasza pszenna. Otrzymuje się ją poprzez gotowanie, suszenie i zgniatanie ziaren pszenicy durum. Wyróżnia się trzy rodzaje kaszy bulgur – drobnoziarnistą, średnioziarnistą i gruboziarnistą. Kaszę o drobnych ziarnach najczęściej wykorzystuje się do sałatek, zup oraz faszerowania warzyw. Podobnie jak kaszę mannę można ją również podać na słodko z owocami i bakaliami.
Bulgur o średnich i grubych ziarnach sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie do wszelkiego rodzaju gulaszy i potrawek. Inspiracji na dania warto szukać w kuchni wschodniej, w której bulgur wykorzystuje się do przygotowywania dania o nazwie Pilaw – to kasza z dodatkiem warzyw, mięsa (drobiu, ryb lub baraniny) i dużej ilości ostrych przypraw. Kaszę bulgur można połączyć w daniu z innym produktem węglowodanowym, jak np makaron. Ciekawym połączeniem jest zmieszanie kaszy bulgur z makaronem vermicelli.
Kasza jaglana
Kasza jaglana otrzymywania jest z prosa, które jest zbożem bezglutenowym. Kasza ta jest wszechstronnie wykorzystywana w kuchni. Pasuje jednocześnie do wytrawnych i do słodkich dań. Ugotowana na sypko doskonale komponuje się z duszonymi, pieczonymi i grillowanymi mięsami, a także potrawkami i gulaszami. Można ją dodać również do zup. Kasza jaglana, ugotowana na gęsto, doskonale sprawdzi się do puddingów, budyniów, kremów, farszy, placuszków, deserów, a nawet lodów. Z kaszy jaglanej jak najbardziej można przygotować lody. Jej delikatny smak doskonale komponuje się z orzechami, bakaliami, owocami oraz czekoladą. Sprawdzi się również w obiadach na słodko, szczególnie z dodatkiem truskawek i jagód.
Kasza gryczana
Najczęściej spotykana w sklepach jest kasza gryczana palona lub prażona. Dostępna jest również oczyszczona z łuski i polerowana kasza gryczana biała nazywana również krakowską. Podobnie jak kasza jaglana nie zawiera glutenu.
Kasza z ziaren gryki jest chętnie wykorzystywana w kuchni polskiej. Pasuje zarówno do takich dań jak zrazy czy bitki, jak i do pasztetów, blinów i słodkich gryczanek. Jest ona niezwykle uniwersalna. Komponuje się z grzybami, warzywami, owocami, a nawet ze zsiadłym mlekiem. Doskonale sprawdzi się również jako składnik farszy czy zapiekanek. Po zmieleniu suchej kaszy gryczanej, z powstałej mąki można przygotować ciasto na naleśniki, placuszki czy pizzę.
Kasza jęczmienna
Jest to jedna z najczęściej wykorzystywanych kasz w tradycyjnej kuchni polskiej. Bez niej wielu nie wyobraża sobie krupniku, gołąbków, kaszanki czy pierogów. Wyróżnia się aż 5 rodzajów tej kaszy na podstawie sposobu obróbki ziaren jęczmienia.
- Kasza pęczak (całe ziarno pozbawione łuski)
- Kasza pęczak polerowana (całe ziarno pozbawione łuski i obtaczane/polerowane)
- Kasza jęczmienna wiejska (łamana)
- Kasza jęczmienna perłowa (łamana i obtaczana/polerowana)
- Kasza perłowa prażona
Pęczak jest doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek. Kasza wiejska często dodawana jest do zup, a perłowa do kaszotto, zapiekanek, farszy i placuszków.
Kasza to wdzięczny produkt, który można przygotować na wiele sposobów. Pozwala na łatwe urozmaicenie ulubionych dań lub stworzenie czegoś nowego, intrygującego i wyjątkowego.