4 sposoby na pyszne ciasta z warzyw

4 sposoby na pyszne ciasta z warzyw

Ciasta w większości kojarzą się ze słodkimi wypiekami, do których bez wątpienia pasują owoce. Nie trzeba jednak ograniczać się wyłącznie do nich. Warzywne ciasta są równie smaczne i wcale nie wymagają więcej przygotowań. Eksperymentując z różnymi warzywami można otrzymać zaskakujące rezultaty. Korzystając z naszych pomysłów i wskazówek z łatwością można zaskoczyć rodzinę i bliskich wyjątkowym ciastem. 

Korzenne ciasta z warzywami

Klasyką wśród ciast z warzywami jest z pewnością ciasto marchewkowe. Lekkie i puszyste, z wyczuwaną nutą korzennych przypraw. Chętnie przygotowywane jest zwłaszcza pod koniec lata i w okresie jesiennym. Dodatek gałki muszkatołowej lub przyprawy do piernika doskonale komponuje się ze smakiem słodkiej marchewki. Aby ciasto zachowało swoją puszystą konsystencję, najlepiej zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Oprócz wspomnianej marchewki, do bazy ciasta można dodać również inne warzywa korzeniowe jak seler czy pietruszka, a nawet bataty. Jako dodatek do korzennych ciast i pierników z powodzeniem można wykorzystać również dynię – startą na tarce lub w formie puree. Nie trzeba ograniczać się wyłącznie do jednego warzywa. Ciekawym wariantem jest piernik z dodatkiem zarówno dyni, jak i marchewki lub marchewki z batatem. W okresie Bożego Narodzenia dużą popularnością cieszy się pomidorowy piernik, którego intensywny kolor i aromat przekonuje nawet największych sceptyków.

Biszkopt z warzywami

Wysoki i puszysty biszkopt to podstawa wielu ciast oraz tortów. Dzięki dodaniu do masy warzyw, można uzyskać jego kolorowe wersje. Warzywa powinny być podgotowane i starte, w formie puree lub jako sok. Podczas przygotowywania ciasta, warzywa dodaje się przed dodaniem mąki. Pozwoli to na uzyskanie odpowiedniej konsystencji masy i ewentualną korektę ilości dosypywanej mąki. Związane jest to z wodą zawartą w warzywach. Do ciasta można dodać buraki, szpinak lub dynię.

Brownie z warzywami

Wśród warzywnych ciast znajdzie się również coś dla miłośników czekolady. Intensywnie czekoladowe brownie z powodzeniem można przygotować z fasoliburaków lub cukinii. Fasolę przed dodaniem do ciasta należy zmiksować, a buraka  i cukinię zetrzeć na tarce. Intensywny smak kakao i czekolady powoduje, że smak warzyw jest prawie niewyczuwalny. Brownie z buraka będzie dobrą propozycją na pierwsze warzywne ciasto dla osób, które nie są przekonane do tego typu wypieków.

Sernik z warzywami

Kolejne klasyczne ciasto, które można urozmaicić dodatkiem warzyw to sernik. Do masy serowej można dodać zmiksowaną dynię lub marchewkę. Gotowy sernik będzie miał intensywny, pomarańczowy kolor i lekko wyczuwalny posmak warzyw.
Niezwykle ciekawą wariacją tradycyjnego przepisu jest przygotowanie sernika na wytrawnie. W takiej wersji może być podany na obiad lub kolację. Do masy dodaje się podgotowane warzywa jak brokuł, kalafior, cukinia, bakłażan, cebula, fasolka szparagowa, papryka czy pomidory. Opcjonalnie można dodać również szynkę dojrzewającą, boczek lub kawałki kurczaka.

×