Sezon na grzyby – jakie grzyby warto zbierać i jak je wykorzystać?

Sezon na grzyby – jakie grzyby warto zbierać i jak je wykorzystać?

Jesień to ulubiona pora roku dla amatorów grzybów. W lasach pojawiają się z końcem sierpnia te ulubione – leśne grzyby: maślaki, podgrzybki, kurki, borowiki. Jak je zbierać i co zrobić z koszem pełnym grzybów? Grzybiarze dobrze to wiedzą! Początkującym podpowiadamy!

Czemu na grzyby tylko rano?

Ciepłe dni i trochę deszczu to idealne warunki do tego, by w lasach pojawiły się grzyby, a wraz z nimi podekscytowani grzybiarze. Czemu na grzyby chodzi się rano? To właśnie jeden z powodów – żeby nie ubiegli nas inni. Jeśli chcesz wrócić z pełnym koszykiem, musisz wstać skoro świt!

Grzybiarze mają swoje miejsca, w których znajdują kolejne trofea. By móc się cieszyć kolejnymi zbiorami, grzyby należy zbierać w odpowiedni sposób – wycinać ostrym nożykiem tuż przy ziemi, by nie niszczyć grzybni. Miejsce po wyciętym grzybie najlepiej przykryć mchem, liśćmi, żeby nie wysuszać grzybni, tym samym dając szansę kolejnym grzybom wyrośnięcia w tym samym miejscu.

Niektórzy ludzie, wchodząc do lasu od razu idą w miejsce, gdzie znajdują cały kosz grzybów.

Grzyby rosną bowiem w określonych miejscach:

  • Podgrzybki lubią trawiaste, wilgotne podłoże. Rosną zarówno w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych.
  • Borowiki najszybciej można znaleźć pod sosnami i świerkami, w liściastych lasach natomiast pod dębami. Lubią piaszczyste gleby.
  • Maślaków warto szukać w trawach i lasach iglastych.

Oczywiście grzybów szukaj w lasach, które nie są pod ochroną.

Jak zbierać grzyby

Wybierając się na grzybobranie warto przypomnieć sobie, jak wyglądają grzyby jadalne i łudząco do nich podobne trujące. Zawsze, kiedy masz wątpliwości, które grzyby są jadalne – zostaw w lesie te, co do których nie masz pewności. Choć najbardziej trujące grzyby to blaszkowate, kierowanie się zasadą, że wszystkie posiadające poduszeczkę są jadalne, może doprowadzić do zatruć albo kłopotów zdrowotnych. Najbezpieczniejszą zasadą jest zbieranie wyłącznie grzybów, których jesteśmy pewni.

Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowego koszyka lub łubianki. Nie powinno się zbierać grzybów do reklamówek i foliowych siatek. Grzyby zaparzają się, w ten sposób powstaje idealne środowisko dla rozwoju szkodliwych dla ludzkiego organizmu mikroorganizmów.

Kiedy wyrzucić grzyby

Grzyby najlepiej przeglądać jeszcze w lesie, oczyścić z liści, mchu i igieł. Odcinając ogonek jeszcze w lesie można sprawdzić, czy grzyb nie jest robaczywy. Jeśli ma jakiekolwiek dziurki lub niewielkie kropki na ogonku znaczy, że jest robaczywy – jeśli taki grzyb zostanie wrzucony do kosza ze zbiorami, robaki mogą przejść do zdrowych grzybów, wówczas trzeba będzie wyrzucić ich więcej. Najlepiej jeszcze w lesie zostawić robaczywe i nadpleśniałe okazy – takie grzyby nie nadają się do użytku. W domu wszystkie grzyby należy jeszcze raz dokładnie oczyścić i sprawdzić, dzieląc na mniejsze kawałki, czy nie ma robaczywych fragmentów. Jeszcze raz należy także uważnie obejrzeć wszystkie okazy i upewnić się, czy nie ma wśród nich takich grzybów, które są trujące.

Najlepsze przepisy na grzyby

W tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele przepisów na grzyby z lasu – duszone, zupę grzybową czy dodatek do mięsnych sosów. Jeśli zbiory były obfite, grzyby można zasuszyć dzieląc na mniejsze kawałki i nadziewając na nitkę jak korale. Taki łańcuszek należy powiesić w suchym i przewiewnym miejscu – w pobliżu kuchni, kaloryfera albo na słońcu i suszyć do całkowitego wyschnięcia grzybów, a następnie przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Grzyby  podzielone na kawałki można także poukładać w odstępach na papierze – wówczas najlepiej suszyć je na słońcu. Suszone grzyby dodadzą zimą aromatu i smaku potrawom mięsnym, sosom i gulaszom. Przydadzą się także do przygotowania wigilijnej zupy grzybowej, bigosu lub kapusty z grzybami.

Leśne grzyby można także zamarynować albo zamrozić.

Zupa z grzybów leśnych

Składniki: 1 litr bulionu, 2-3 ziemniaki lub garstka drobnego makaronu, 30 dag grzybów leśnych, śmietana kremówka, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotować wywar mięsny lub warzywny. Do gotowego wywaru  dodać pokrojone na mniejsze kawałki, oczyszczone i umyte grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki lub makaron. Gotować ok. 20-30 minut, aż grzyby będą miękkie. Zupę zabielić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki.

Duszone maślaki

Składniki: 30 dag maślaków, cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Oczyszczone grzyby pokroić w mniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać grzyby – dusić przez ok. 30 minut, aż grzyby będą miękkie, doprawić solą i pierzem. Opcjonalnie uduszone grzyby można zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki. Doskonale smakują z pieczywem, gnocchi albo jako dodatek do grillowanego fileta z kurczaka.

×