Udostępnij:
Kanapki to prosta i szybka propozycja na śniadanie lub kolację. Nie wymaga dodatkowych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania takich kanapek, jak i samej pasty można zaangażować nawet dzieci. Nie wiesz z czego zrobić pastę kanapkową? Dzielimy się naszymi sprawdzonymi sposobami!
Proste pasty kanapkowe
Do przygotowania pasty kanapkowej nie zawsze jest potrzebny sprzęt kuchenny. Czasem wystarczy zaledwie widelec.
Najlepszym przykładem są pasty twarogowe. Wystarczy kostkę twarogu połączyć z jogurtem naturalnym. Następnie można doprawić twarożek pieprzem, papryką wędzoną, czosnkiem, kuminem, czarnuszką czy mielonym siemieniem lnianym. Taką bazę warto wzbogacić różnego rodzaju dodatkami, takimi jak ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, oliwki, suszone pomidory, papryka świeża i konserwowa, wędlina, łosoś wędzony lub makrela w sosie pomidorowym.
Kolejną bardzo prostą propozycją jest pasta z awokado. Można przygotować ją w kilku wariantach. Pierwszym z nich jest klasyczne guacamole z chili, czosnkiem i sokiem z limonki. Kremowy miąższ awokado doskonale łączy się z jajkiem. Oba te produkty bez problemu można rozgnieść i wymieszać widelcem. Aby urozmaicić pastę i nieco zmienić jej konsystencję, można zetrzeć jajko na tarce. Dodatkowo świeża papryka pokrojona w drobną kostkę nada całości przyjemnej chrupkości.
Awokado można połączyć także z twarogiem. Taka pasta będzie delikatna i kremowa. Aby nadać jej wyrazistości, można doprawić ją czosnkiem, pieprzem, chili oraz kuminem.
Łatwo i szybko można przygotować również pasty rybne. Zwłaszcza pastę z makreli wędzonej w sosie pomidorowym, do której wystarczy dodać musztardę i pieprz. Z kolei tuńczyka z puszki można połączyć z jajkami, ogórkami kiszonymi oraz jogurtem.
Wbrew pozorom przy pomocy widelca można przygotować także pasty z fasoli konserwowej. Do białej i czerwonej fasoli pasują takie same dodatki. Można wykorzystać ogórki kiszone, prażony słonecznik, suszone śliwki, pomidory i oliwki.
Proste pasty kanapkowe z wykorzystaniem blendera
Do przygotowania podanych wyżej przepisów na pasty również można wykorzystać blender. Będą one miały wtedy gładką i jednolitą konsystencję bez pojedynczych kawałków i grudek.
Chętnie przygotowywaną pastą kanapkową, zwłaszcza przez osoby na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej jest domowy hummus. Do jego zrobienia niezbędne są ugotowane nasiona ciecierzycy oraz sezamowa pasta tahini. Klasyczną wersję hummusu można urozmaicić poprzez dodatek czarnuszki, chili, pestek dyni, suszonych pomidorów, sera typu feta, gotowanych buraków czy masła orzechowego.
Przeczytaj: 5 sposobów na hummus
Do przygotowania past kanapkowych nadają się również inne nasiona roślin strączkowych, np. bób, soczewica czy groszek.
Ciekawą pastą do kanapek na kolację będzie pasta kukurydziana. Wystarczy zmiksować blenderem odsączone ziarna kukurydzy konserwowej. Aby dodać jej charakteru i zrównoważyć słodki posmak sprawdzi się pikantne chili.
Z podobną łatwością przygotowuje się tapenadę, czyli pastę z oliwek. Wystarczy zmiksować oliwki oraz kapary z dodatkiem oliwy z oliwek. Tapenada jest wyrazista w smaku, dlatego można ją połączyć z delikatnym serkiem kanapkowym.
Pomysłów na urozmaicenie codziennego menu jest mnóstwo. Jednym z nich są pasty kanapkowe, które można przygotować z prostych i smacznych produktów, dostępnych w każdej kuchni