Artykuły
Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!
Kawa – przyzwyczajenie czy uzależnienie?
W ciągu roku statystyczny Polak wypija napary przygotowane z blisko 3 kg ziaren kawy. Co warto wiedzieć na jej temat? Czy od kawy można się uzależnić? Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?Dowiedz się więcej!
Międzynarodowy Dzień Sushi
Wiele osób dobrze kojarzy, że krajem z którego pochodzi sushi jest Japonia. Jednak w dalszym ciągu panuje przekonanie, że sushi to tylko surowa ryba. Tak naprawdę sushi to coś więcej. To japońska tradycja, sztuka, sposób podania, wygląd oraz charakterystyczny smak. I jak najbardziej sushi może być przygotowane bez dodatku ryby. Co warto o nim wiedzieć? Jak i z czym jeść sushi? Pochodzenie sushi Jak już zostało to wspomniane, krajem pochodzenia sushi jest Japonia. Aktualnie sushi to potrawa z zaprawionego ryżu, gu (dodatków w postaci ryb, owoców morza, grzybów oraz warzyw) oraz – w przypadku części rodzajów – nori (sprasowanych alg). Na przestrzeni lat powstało wiele odmian sushi. Początkowo sushi oznaczało metodę konserwacji mięsa, w tym również ryb i owoców morza. Świeże mięso obtaczano w soli oraz ryżu a następnie zakopywano w ziemi. W ten sposób mięso mogło być przechowywane nawet kilka miesięcy, a według niektórych przekazów nawet kilka lat. Pod ziemią ryż otaczający rybę ulegał fermentacji i chronił mięso przed zepsuciem. Po wyjęciu mięsa z ziemi ryż był wyrzucany. Aby ograniczyć marnowanie żywności, zaczęto go jeść i doceniono jego kwaskowy smak. W sushi jakie obecnie znamy, charakterystycznego, kwaskowego smaku nadaje ocet ryżowy. Rodzaje sushi Najpopularniejszym rodzajem sushi są maki. Mają formę rolki dzielonej na 6 plastrów. Maki przygotowywane są z płatów nori, ryżu zaprawionego octem oraz dodatków. Ilość dodatków oraz sposób zwijania rolki zależy od rodzaju sushi. Maki-sushi rozróżnia się na: hosomaki (wąskie rolki z jednym dodatkiem w środku), futomaki ( grubsze rolki z kilkoma składnikami w środku), uramaki (odwrócone maki, składniki zawijane są w płat nori, a następnie w ryż przy pomocy maty), temaki (rożki uformowane z płatów nori, z niewielką ilością ryżu i dowolnie włożonymi składnikami) Kolejnym rodzajem sushi jest Gunkan. Z łatwością można przygotować je samodzielnie. Z ryżu formuje się kulkę, którą lekko się spłaszcza, a następnie owija dociętym do wysokości kulki platem nori. Na wierzchu kulki umieszcza się dodatki, takie jak ryba, kawior lub warzywa. Pasek nori może być nieznacznie wyższy niż kulka ryżu, by zapobiec spadaniu dodatków. Chętnie wybieranym rodzajem sushi jest Nigiri. Podczas przygotowywania kawałków, ryż formuje się w prostopadłościany, na których układa się dodatki. Nigiri mogą być owinięte przez środek cienkim paskiem nori. Wśród nigiri-sushi wyróżnia się: akami (z dodatkiem czerwonego mięsa, najczęściej tuńczyk ) shiromi (z dodatkiem białej ryby np. halibuta) hikarimono (z dodatkiem małej ryby, pokrojonej wraz ze skórą) nimono (z dodatkiem ugotowanych składników) hokanomono (z dodatkiem surowych warzyw) Zaprawiony ryż można formować również przy pomocy specjalnych foremek. Takie sushi nosi nazwę Oshi. Często nazywane jest też sprasowanym sushi. Oshi-sushi dzieli się na: hako-sushi (ryż formowany jest przy pomocy pudełka oshi-wako, a następnie krojony na kwadratowe kawałki) battera-sushi (do pudełka najpierw wkłada się liść (który pomaga wyjąć uformowane sushi), rybę, a następnie ryż) bo-sushi (rybę dociska się do ryżu przy pomocy bambusowej maty) tazuna-sushi (składniki układa się ukośnie, co wymaga precyzji i wprawy) Mało popularną w naszym kraju wersją sushi jest Chirashi. Jest ono przygotowywane w misce, w której układa się ryż oraz dodatki. Ten typ dania można przyrządzić na 2 sposoby: kanto (kwaśne w smaku, do zaprawy dodaje się mniej cukru niż w przypadku pozostałych rodzajów sushi) kansai (wszystkie składniki miesza się ze sobą w misce, gotowe danie przypomina sałatkę) Sushi jako II śniadanie do szkoły? Czemu nie! Popularnym daniem, przygotowywanym dla dzieci, są sakiewki ze smażonego tofu. Nadziewa się je ryżem oraz dodatkami. Takie sushi nazywa się Inari. Sakiewki można wykonać również z japońskiego omletu (tamagoyaki). Nazywane są one chakin-sushi. Jeśli zamiast sakiewki omlet złoży się w kopertę, danie nazywa się fukusa-sushi. Jak jeść sushi? Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by uniknąć faux paus podczas jedzenia sushi. W przypadku problemów ze sprawnym posługiwaniem się pałeczkami, sushi można zjeść rękami. Sushi ma wystarczyć na jeden kęs, dlatego nie należy go gryźć po kawałku, dzielić lub przecinać. Marynowany imbir, podawany z daniem, służy do oczyszczania podniebienia pomiędzy kolejnymi kawałkami. Będzie również ratunkiem na zbyt dużą ilość zjedzonego wasabi – neutralizuje jego ostrość. Kwestia napojów zależy od własnych upodobań, jednak tradycyjnie sushi serwowane jest wraz z zieloną herbatą.
Dzień Ostrej Papryczki Chili
Jej charakterystyczny smak ceniony jest w kuchni meksykańskiej, ale wzbogaci również wiele innych dań z różnych zakątków świata. Do jakich potraw warto jej użyć? Co zrobić z nadmiarem strączków? Oto krótki przewodnik po chili.Dowiedz się więcej!
Dzień czekolady
Czekolada jest uwielbiana na całym świecie. Jednak niewiele osób zna jej historię lub wie jak powstaje. Wbrew pozorom historia czekolady jest dłuższa niż mogłoby się wydawać!Dowiedz się więcej!
Święto hot-doga
Był burger, teraz czas na jego najlepszego kolegę, czyli podłużną bułkę z parówką – hot doga. Ten popularny i kiedyś dość ubogi w składniki fast-food, składający się z bułki, parówki, ketchupu i musztardy dziś można dostać w różnych rodzajach i kombinacjach smakowych Dowiedz się więcej!
Mleka roślinne – jakie są ich rodzaje?
Mleka, a właściwie napoje roślinne, stają się coraz bardziej popularne. Często stają się zamiennikiem mleka krowiego, a ich zastosowanie w kuchni jest coraz szersze. Jakie są rodzaje mlek roślinnych? Sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe… czym się od siebie różnią?Dowiedz się więcej!
Dzień Frytek
Frytki są doskonale znane na całym świecie. Ich amatorzy zachwycają się chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Mogą być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Z okazji Dnia Frytek warto poznać kilka ciekawostek na ich temat!Dowiedz się więcej!
Kombucha – co to właściwie jest?
Kombucha to fermentowana, musująca herbata, która w ostatnich latach robi zawrotną karierę jako napój funkcjonalny. Słodki napój poddawany jest fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, nazywany też japońskim. Jej nazwa oznacza w Japonii – skąd pochodzi – herbatę z wodorostów.Dowiedz się więcej!
Gotowanie na parze – wady i zalety
Potrawy gotowane na parze kojarzą się z jedzeniem mdłym i bez smaku. Nie musi tak być! Poznaj triki, dzięki którym jedzenie gotowane na parze jest smaczne i aromatyczne. Jakie są plusy i minusy tego typu obróbki termicznej? Wyjaśniamy tajniki gotowania na parze.Dowiedz się więcej!