Ciasto francuskie – jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni?

Ciasto francuskie – jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni?

Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów, a co najważniejsze poradzą sobie z nim zarówno początkujący, jak i doświadczeni miłośnicy gotowania. Jeśli brakuje pomysłów co zrobić z ciasta francuskiego, warto wypróbować nasze sprawdzone sposoby.

Wytrawne dania z ciastem francuskim

Kruche i lekkie ciasto francuskie doskonale sprawdza się w wersji wytrawnej. Dobrze komponuje się z:

  • warzywami,
  • grzybami,
  • serami,
  • mięsami,
  • rybami.

Dzięki temu może być wszechstronnie wykorzystane – od przekąsek po dania główne. Krojąc ciasto na paski można otrzymać paluszki inspirowane grissini, które z dodatkiem tartego sera i czarnuszki mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatki czy zupy krem.

Inną ciekawą przekąską z ciasta francuskiego są sakiewki, ślimaczki, paszteciki i roladki. Farsz do nich nie musi być skomplikowany. Wystarczy gęsty sos pomidorowy, mozzarella i zioła lub szynka i ser. Doskonale sprawdzą się również oliwki z suszonymi pomidorami, podsmażone pieczarki, mięso mielone z papryką i kukurydzą, łosoś z kremowym serkiem, szpinak z fetą czy starta i podsmażona cukinia z ziołami.

Dużą popularnością cieszą się również parówki zawijane w ciasto francuskie. Oprócz parówki w ciasto można zawinąć również ser pleśniowy – w całości lub w kawałkach. Jako pożywny lunch lub obiad można podać tartę z ciasta francuskiego. Nadzienie może być podobne do tego z roladek. Efektownym sposobem na podanie mięs i ryb jest pieczenie ich w cieście francuskim. Ten sposób najczęściej wykorzystuje się podczas przygotowywania chudej wołowiny oraz łososia. Oprócz mięsa, do środka można włożyć także farsz. Po zawinięciu ciasto można przyciąć w dowolny sposób lub udekorować pozostałym ciastem albo jego skrawkami.

Ciasto francuskie na słodko

Maślane ciasto doskonale nadaje się do przygotowania słodkich deserów. Najprostszym, a zarazem efektownym w podaniu wypiekiem będzie napoleonka. Wystarczy upiec dwa blaty ciasta francuskiego i przełożyć je kremem budyniowym. Górę lub warstwę kremu można dodatkowo udekorować owocami, np. borówkami lub malinami. Aby uniknąć kruszenia się ciasta podczas krojenia, przed pieczeniem można wyciąć z niego jednakowe prostokąty. Dzięki temu po upieczeniu i złożeniu otrzymamy gotowe do podania porcje.

Z ciasta francuskiego z powodzeniem można przygotować również nadziewane rogaliki, ciastka oraz tartaletki. Ciasto francuskie jest bardzo plastyczne, dlatego ciasteczka mogą mieć formę kopert, wiatraków, trójkątów, kwiatków, wieńcy oraz ruloników. Jako nadzienie sprawdzi się czekolada, masło orzechowe, marmolada, serek waniliowy oraz świeże owoce. Wycinając z ciasta koła i układając je na odwróconej formie do muffin można przygotować tacos z ciasta francuskiego. Po upieczeniu można nadziewać je serkiem, bitą śmietaną, zanurzyć w czekoladzie i ozdobić posypką.

×