Dalgona coffee – dlaczego jest tak popularna?

Dalgona coffee – dlaczego jest tak popularna?

Ta intrygująco brzmiąca kawa jest hitem ostatnich miesięcy. Szturmem podbiła media społecznościowe i stała się nowym hitem wśród comfort food. Nic dziwnego, bo tak przygotowana kawa zachwyca wyglądem, smakuje wyśmienicie i jest przyjemnie orzeźwiająca.

Dalgona Coffee – co to za kawa?

Pod tą nazwą kryje się napój składający się z mleka oraz kawowej pianki. Do przygotowania pianki wystarczą zaledwie 3 składniki. Są to kawa rozpuszczalna, woda oraz cukier. Aby pianka była puszysta i jednocześnie sztywna, wszystkie składniki dodaje się w równych proporcjach. Zmiana proporcji lub składników może wpłynąć na jej objętość i trwałość. Zmiana cukru białego na brązowy nie wpłynie na konsystencję pianki, ale zmiana na miód już tak. Dalgona coffee może być podawana na ciepło z podgrzanym mlekiem lub na zimno. W tej drugiej wersji do mleka można dodać kostki lodu.

Jak zrobić Dalgona coffee?

Przepis na tę kawę jest bardzo prosty. Składniki na piankę należy wymieszać, a następnie ubijać, aż będzie sztywna i lśniąca. Do ubicia piany można wykorzystać mikser, blender z końcówką do ubijania, trzepaczkę lub spieniacz do mleka. W przypadku przygotowywania jednorazowo większej liczby kaw można wykorzystać wielofunkcyjne urządzenia kuchenne.

Po ubiciu pianki, do szklanki należy nalać mleko, dodać kostki lodu i delikatnie, przy pomocy łyżki, przełożyć piankę do szklanki. Piankę można posypać kakao, kardamonem lub cynamonem. Miłośnicy kawowych deserów mogą zamiast kostek lodu dodać jedną lub dwie gałki ulubionych lodów.

Dalgona coffee można z powodzeniem przygotować również w wersji bezlaktozowej i wegańskiej. Wystarczy zamienić mleko na to w wersji bez laktozy lub napój roślinny. W wersji wegańskiej ze smakiem kawy świetnie będzie komponował się słodki napój migdałowy, kokosowy lub owsiany.

Jak zrobić kawę mrożoną?

Dalgona coffee to nie jedyny sposób na ochłodzenie w upalne dni. Doskonale sprawdzi się dobrze znana wszystkim kawa mrożona. Można przygotować ją na kilka sposobów. Najczęściej ciepły napar schładza się poprzez dodatek zimnego mleka oraz kostek lodu. Innym z wariantów jest wykorzystanie kawy parzonej na zimno, tzw. cold brew. Jest to kawa zalewana wodą w temperaturze pokojowej, parzona kilka-kilkanaście godzin, a następnie filtrowana. Do cold brew można dodać mleko i lód, jednak nie jest to konieczne.

Dla urozmaicenia mrożoną kawę można podać w inny, nietypowy sposób. Parząc kawę można przygotować większą jej ilość i zamrozić. Po przestudzeniu rozlewa się ją do foremek do lodów. Gotowe kostki kawowe można później wrzucić do zimnego mleka lub wody i obserwować, jak powoli się rozpuszczają.

Mrożona kawa nie musi być płynna. W zamrożonej wersji będzie świetną alternatywą dla lodów wodnych. Alby przygotować kawowe lody należy wlać kawę z dodatkiem mleka do foremek na domowe lody i mrozić przez kilka godzin.

 

Przepisów na zimną kawę jest wiele. Warto przetestować je w upalne dni i wybrać swój ulubiony sposób na orzeźwienie.

×