Faszerowane warzywa – jak to ugryźć?

Faszerowane warzywa – jak to ugryźć?

Monotonia w kuchni? Brak pomysłów na ciekawe dania? Faszerowane warzywa to prosty, a zarazem efektowny sposób na podanie dobrze znanych składników. Doskonale nadają się na pożywny obiad lub ciepłą kolację. Znakomicie sprawdzą się również jako dodatek do grillowanych mięs.

Jakie warzywa mona faszerować?

Wśród faszerowanych warzyw popularnością cieszy się zarówno cukinia, jak i papryka. Oprócz nich warto przyrządzić w ten sposób, również bakłażana, patisona, pomidora, ziemniaki czy pieczarki. Można także pokusić się o przygotowanie faszerowanej dyni, buraka oraz kalarepy.

Warzywa takie jak pomidory, ziemniaki czy papryki można faszerować na dwa sposoby. Pierwszy z nich, stosowany w większości warzyw, polega na przecięciu warzywa na dwie połówki. Następnie usuwa się gniazdo nasienne lub wydrąża otwór na farsz. W przypadku cukinii, bakłażana, kalarepy lub ziemniaka wydrążoną część można później wykorzystać do przygotowania farszu. Drugi sposób polega na odcięciu wierzchu tworząc kapelusz/pokrywę. Nasiona usuwa się wtedy od góry i faszeruje się całe warzywo.

W przypadku faszerowanej cukinii lub bakłażana warzywa kroi się na podłużne plastry. Następnie farsz należy umieścić na jednym z końców lub rozsmarować na cały plaster. Plastry z farszem zwija się i spina wykałaczką. Odmiennie postępuje się podczas faszerowania pieczarek – w pierwszej kolejności usuwa się trzonek, a jeśli kapelusz jest mały, również się go wydrąża. Dużych kapeluszy nie trzeba dodatkowo pogłębiać.

Z czego zrobić farsz?

Jest wiele wariantów farszu, który można przygotować do warzyw. Przede wszystkim należy dopasować go do wybranego produktu. Bazą farszu może być ryż lub kasza oraz twaróg. Wszystkie te produkty dobrze komponują się z wieloma składnikami. Do cukinii pasuje farsz z ryżu, gniazd nasiennych podsmażonych z papryką oraz dodatkiem musztardy. Można dodać do niego również mielone mięso z indyka.

Bakłażan doskonale smakuje faszerowany twarogiem z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Równie dobrze będzie smakował z farszem z kaszy bulgur, kurczaka, oliwek, papryki i cebuli. Ziemniaki można faszerować mielonym mięsem, smażonym boczkiem, twarogiem, cebulą lub szczypiorkiem. Wierzch faszerowanych warzyw można dodatkowo posypać tartym serem żółtym.

Oprócz mielonego mięsa drobiowego do farszu można dodać również szarpaną wieprzowinę lub mieloną cielęcinę. Farsz z dodatkiem wołowiny doskonale będzie pasował do papryki. Można dodać do niego fasolę, kukurydzę i przecier pomidorowy. Do pieczarek sprawdzi się kukurydza, trzonki i ser żółty. Do dużych kapeluszy można dodać drobno pokrojone kawałki smażonego lub grillowanego kurczaka.

×