Udostępnij:
Dziwne i nietypowe połączenia hybrydowych deserów powoli zdobywają popularność wśród Polaków. Niepodważalną zaletą słodkich hybryd jest totalny brak zasad i dowolność tworzenia oraz łączenia. Dzięki temu powstają nie tylko smaczne, ale i obłędnie wyglądające hybrydowe desery, które aż szkoda zjeść.
Czym są hybrydowe desery?
To połączenie co najmniej dwóch różnych deserów w jeden. Pierwszy deser hybrydowy powstał w Stanach Zjednoczonych. Jest to Cronut i powstał z połączenia croissanta z donutem z dziurką. Hybrydowe desery z założenia mają być wymyślną i słodką rozpustą. Przykładami hybrydowych deserów są:
- Muffle (połączenie muffinki z gofrem)
- Duffin (połączenie muffinki z donutem)
- Macanut (połączenie makaronika z donutem)
- Bisnut (połączenie herbatnika z donutem)
- Townie (połączenie tarty z brownie)
- Lodowy shake z donutem i słodyczami (może być podawany z Cronutem)
- Lodowy burger w brioszce z musem owocowym i czekoladą
Hybrydowe desery w Polsce
Ten rodzaj deserów dopiero zaczyna być popularny w Polsce. W wakacje coraz więcej osób chętnie sięga po bąbelkowe gofry z lodami czy koktajle ozdabiane pączkami. Coraz więcej zwolenników mają również smażone lody. Z kolei w domowym zaciszu można przygotować pączki z ciasta francuskiego albo szarlotkę ze spodem z ciasta francuskiego lub filo.