Hybrydowe desery

Hybrydowe desery

Dziwne i nietypowe połączenia hybrydowych deserów powoli zdobywają popularność wśród Polaków. Niepodważalną zaletą słodkich hybryd jest totalny brak zasad i dowolność tworzenia oraz łączenia. Dzięki temu powstają nie tylko smaczne, ale i obłędnie wyglądające hybrydowe desery, które aż szkoda zjeść.

Czym są hybrydowe desery?

To połączenie co najmniej dwóch różnych deserów w jeden. Pierwszy deser hybrydowy powstał w Stanach Zjednoczonych. Jest to Cronut i powstał z połączenia croissanta z donutem z dziurką. Hybrydowe desery z założenia mają być wymyślną i słodką rozpustą. Przykładami hybrydowych deserów są:

  • Muffle (połączenie muffinki z gofrem)
  • Duffin (połączenie muffinki z donutem)
  • Macanut (połączenie makaronika z donutem)
  • Bisnut (połączenie herbatnika z donutem)
  • Townie (połączenie tarty z brownie)
  • Lodowy shake z donutem i słodyczami (może być podawany z Cronutem)
  • Lodowy burger w brioszce z musem owocowym i czekoladą

Hybrydowe desery w Polsce

Ten rodzaj deserów dopiero zaczyna być popularny w Polsce. W wakacje coraz więcej osób chętnie sięga po bąbelkowe gofry z lodami czy koktajle ozdabiane pączkami. Coraz więcej zwolenników mają również smażone lody. Z kolei w domowym zaciszu można przygotować pączki z ciasta francuskiego albo szarlotkę ze spodem z ciasta francuskiego lub filo.

×