Jak gotować bez soli i czym ją zastąpić?

jak gotować bez soli

Powszechnie wiadomo, że nadmiar soli w diecie jest niekorzystny dla zdrowia. Jednak mimo świadomości problemu wiele osób nie wie, jak ograniczyć sól w diecie i czym ją zastąpić. Najczęściej jest to związane z tym, że sól podkreśla smak żywności. Bez dodatku soli nawet ulubione potrawy smakują inaczej. Czy gotowanie bez soli jest możliwe? Jak uniknąć jałowego smaku posiłków? 

Czym zastąpić sól?

Najłatwiej zastąpić sól dodatkiem ziół. Jednym z najlepszych zamienników soli jest lubczyk. Jego zapach i smak często porównywane są do maggi. Już dodatek kilku liści pozwoli nadać daniu intensywnego smaku i aromatu. Smak potraw można również wzbogacić poprzez dodatek czubrycy. Istnieją dwa rodzaje tej mieszanki – zielona i czerwona. Ta druga jest znacznie pikantniejsza. Głównym składnikiem czubrycy jest cząber. Dlatego zamiast korzystać z mieszanki można sięgnąć po sam cząber i dowolną kombinację ulubionych przypraw.

Inną mieszanką przypraw, którą można wykorzystać zamiast soli, jest sól ziołowa. Zawiera ona odpowiednio dobraną kompozycję ziół, która wzbogaca i intensyfikuje smak potraw. Zamiast korzystać z gotowej mieszanki można też z powodzeniem wybrać pojedyncze zioła. Bazylia, kolendra, rozmaryn, szałwia, oregano, estragon, majeranek, a nawet mięta doskonale komponują się z wieloma produktami spożywczymi. Nie tylko zioła pozwalają zrezygnować z dodawania soli do gotowania. Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon czy sok z cytryny równie dobrze sprawdzą się w tym przypadku.

Sposoby na ograniczenie soli w diecie

Rezygnując z dodatku soli wiele osób obawia się jałowych posiłków. Można temu zapobiec poprzez marynowanie produktów w przyprawach. W przypadku mięs, ryb i owoców morza zalecane jest marynowanie przed obróbką termiczną. Dzięki temu aromat wykorzystanych przypraw przejdzie do mięsa i wzbogaci jego smak. Marynowanie nie tylko umożliwi zrezygnowanie z dodawania soli, ale również pozwoli na utrzymanie soczystości produktu. Do przygotowania marynaty można wykorzystać ocet winny lub ocet jabłkowy.

Grzyby, sery, pomidory, czosnek czy brokuły zawierają kwas glutaminowy charakteryzujący się smakiem umami. Jest to naturalny odpowiednik glutaminianu sodu. Wykorzystanie podczas gotowania produktów bogatych w kwas glutaminowy znacznie ułatwia ograniczenie lub wyeliminowanie dodatku soli do dań.

Gotowanie bez soli jest jak najbardziej możliwe. A co więcej, może być również smaczne. Aby tego dokonać konieczne jest wykorzystanie aromatycznych przypraw i ziół, które na początku mogą wydawać się nietypowe i egzotyczne. Kluczem do kulinarnego sukcesu są odpowiednie proporcje między nimi oraz balans smaków.

×