Jak marynować warzywa?

Jak marynować warzywa?

Choć warzywa, także mrożone oraz wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw i owoców, są dziś dostępne cały rok, to nic nie zastąpi domowych słoików z zapasami. Jak przygotować przetwory na zimę? Podajemy ciekawe przepisy na marynaty.

Smak domowych przetworów przypomni letnie, słoneczne popołudnia i urozmaici zimowe menu. Co marynować? Właściwie do zrobienia przetworów nadają się wszystkie warzywa i owoce z polskich sadów i ogrodów. Oprócz smaków znanych z dzieciństwa, stałych pozycji w spiżarni babci, zachęcamy także do eksperymentowania z nowymi smakami.

Przetwory jak u mamy

Marynowanie to proces, który zabezpiecza przed psuciem – konserwowanie przy użyciu octu. To jeden z najstarszych sposobów na długie przechowywanie żywności. Marynować można warzywa i owoce, ale także mięso i ryby.

Każdy miłośnik przetworów wie, jak przygotować marynatę idealną. My zdradzamy przepis tym mniej doświadczonym.

Zalewę przygotowuje się z octu spirytusowego, cukru, soli i wody, którą po zagotowaniu zalewa się ułożone w słoikach produkty. Szczelnie zakręcone słoiki trzeba jeszcze poddać pasteryzacji, dzięki temu przetrwają długi czas w domowej spiżarni. Gotowe marynaty powinny najpierw przez kilka dni stać w temperaturze pokojowej, a dopiero po tym czasie mogą zostać przeniesione w chłodniejsze miejsce – do piwnicy czy spiżarni.

Ciekawe przepisy na marynowane warzywa

Marynowane grzybki to hit niejednej imprezy. Jak je przygotować? Do marynowania najlepiej wybrać borowiki, kurki lub podgrzybki. Dokładnie oczyszczone grzyby należy opłukać, duże okazy przekroić na mniejsze kawałki i obgotować z pokrojoną w krążki cebulą, a następnie napełnić nimi wyparzone słoiki do ok. ¾ wysokości. Zalewę do marynaty należy przygotować z 4 szklanek wody, 1 szklanki octu 10 proc., 2 łyżek cukru, 2 łyżeczek soli, kilku ziaren ziela angielskiego, 2 listków laurowych, kilku ziaren pieprzu i łyżeczki ziaren gorczycy. Wszystkie składniki należy zagotować. Tak przygotowaną zalewą napełnić słoiki, szczelnie zakręcić i pasteryzować. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek – marynowane smakują doskonale.

Korniszony to alternatywa dla kiszonych ogórków. Wprawdzie nie przygotujesz z nich zupy ogórkowej, ale sprawdzą się jako składnik sosu tatarskiego. Amatorów korniszonów nie trzeba przekonywać, dlaczego warto zrobić z nich zimowe zapasy. Do przygotowania korniszonów wybierz małe ogórki, im mniejsze, tym lepsze. Z trzech kg. ogórków otrzymasz kilka słoików przetworów.
Zalewa: 3 l wody, ½ l octu 10 proc., 6 łyżek cukru, 3 łyżki soli. Składniki należy zagotować, a następnie zalać zalewą ciasno ułożone w wyparzonych słoikach ogórki z dodatkiem baldachów kopru, kilku słupków świeżego chrzanu, ząbka czosnku, kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego oraz kilkunastu ziaren gorczycy.

W podobny sposób można przygotować marynowane patisony, dynię, szalotkę , pomidorki koktajlowe, kalafior podzielony na różyczki, plasterki zielonych pomidorów czy paprykę. Przed włożeniem do słoików warzywa blanszujemy.

Owoce na zimę

W czasach, kiedy wielkie chłodziarki w hipermarketach nie były wypełnione po brzegi mrożonkami, nasze babki przygotowywały na zimę przetwory z owoców. Obok soków, dżemów, konfitur i kompotów, robiły także marynowane owoce. Takie owocowe marynaty to doskonały dodatek do obiadu, np. gruszki czy śliwki marynowane do dań z kurczaka, z grilla lub jako przekąska.

Owoce przed włożeniem do słoików należy obrać, obgotować w zalewie przygotowanej z wody i cukru, by były al dente. Tak przygotowane śliwki, jabłka lub gruszki włożyć do wyparzonych słoików do ¾ wysokości, a następnie zalać gorącą zalewą. W zalewie przygotowywanej do owoców dodać nieco więcej cukru, a zamiast przypraw stosowanych do dań słonych i wytrawnych, dorzucamy kilka goździków, odrobinę cynamonu i białą gorczycę.

Oprócz tradycyjnych w Polsce marynat, popularnością cieszy się marynowany imbir, podawany jako dodatek do sushi, który oczyszcza kubki smakowe pomiędzy kosztowaniem rolek z różnymi składnikami. Jeśli sam przygotowujesz ten japoński specjał, zabłyśniesz przed gośćmi podając go z własnoręcznie przygotowanym imbirem. Warto też skorzystać z naszych porad, zawartych w artykule Jak zrobić sushi w domu.

Marynowany imbir: Składniki: 200 g świeżego imbiru, 1 szklanka octu ryżowego, 3 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki soli. Obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir należy obgotować przez ok. 3 minuty, przełożyć do słoików i zalać przygotowaną ze wszystkich składników zalewą. Aby imbir zyskał różowy odcień, wystarczy do marynaty dolać odrobinę soku z buraka albo dołożyć do słoiczka kilka plasterków buraka.

Oprócz sprawdzonych przepisów na marynaty, które od pokoleń goszczą na polskich stołach, zachęcamy do eksperymentowania np. z marynowaniem czosnku, kabaczków, cukinii. Smacznego!

×