Jak podawać sos do potraw zgodnie z savoir vivre?

Jak podawać sos do potraw zgodnie z savoir vivre?

Przygotowując wystawny obiad lub kolację – nawet w rodzinnym gronie – warto znać zasady podawania sosu. Nie tylko usprawni to ustawienie naczyń na stole, ale również ułatwi wspólne spożywanie posiłków – zminimalizuje ryzyko rozlania sosu lub ubrudzenia nakrycia stołu czy innych współbiesiadników.

Jak podawać sos do potraw?

Sos jest istotnym uzupełnieniem posiłku. Dodaje całej potrawie smaku i charakteru. Odpowiedni sposób podania go nie tylko ułatwi spożywanie dania, ale również zwiększy jego atrakcyjność. Sos zawsze podaje się osobno. Jest to związane nie tylko z estetyką podania, ale i z aspektami praktycznymi. Dzięki temu każdy dostosuje ilość sosu do własnych preferencji. Jednocześnie podczas nakładania potrawy na talerz można uniknąć pochlapania zastawy lub nakrycia stołu. W przypadku mięs pokrojonych w plastry i ułożonych na półmisku dopuszczalne jest polanie ich niewielką ilością sosu. Resztę sosu należy podać osobno.

Jak podawać sos w zależności od jego temperatury?

Sposób podawania sosów zgodnie z zasadami savoir vivre uzależniony jest od ich temperatury. Te spożywane na zimno można serwować na dwa sposoby – w sosjerce lub w miseczce. W przypadku miseczki należy postawić ją na pasującym talerzyku i obok ułożyć łyżeczkę. Sosy spożywane z daniem na ciepło podaje się wyłącznie w sosjerce. Ciepły i płynny sos z łatwością rozleje się z sosjerki.

Jak spożywać posiłek z dodatkiem sosu?

Według savoir vivre zasady spożywania posiłku są równie ważne, co zasady układania naczyń na stole. Jeśli do dania został podany osobno sos, należy nalać lub nałożyć niewielką jego ilość na talerz. Powinno unikać się jednorazowego nakładania dużych ilości sosu na talerz. Nie tylko wygląda to nieestetycznie, ale utrudnia eleganckie i sprawne spożycie potrawy. Jednocześnie zwiększa też ryzyko poplamienia obrusu lub własnej odzieży. Odpowiednim zachowaniem jest dokładanie niewielkich porcji sosu na talerz. Sos podany w miseczce nakłada się na talerz podaną obok łyżeczką, a na talerzu rozprowadza się już własnymi sztućcami.

×