Jak przyrządzić idealne curry i z czym je podać?

Jak przyrządzić idealne curry i z czym je podać?

Curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Chętnie przygotowywane jest w restauracjach i domach na całym świecie. Nic dziwnego – danie z curry jest niezwykle aromatyczne oraz lekkie, a jednocześnie sycące.

Krótka historia curry

Nazwa curry ma kilka znaczeń. Może odnosić się do mieszanki przyprawowej, liści, pasty oraz sposobu przygotowania dań z sosem. Przede wszystkim jednak curry to przyprawa. Ta niezwykle aromatyczna mieszanka pochodzi z południowych Indii oraz Sri Lanki. Do Europy została przywieziona przez Brytyjczyków, którzy kolonizowali te tereny. Obecnie jest ona powszechnie wykorzystywana na całym świecie. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu i proporcji na curry. W każdym regionie poszczególne ilości składników mieszanki mogą różnić się między sobą. Na północy Indii mieszanka jest łagodniejsza od tej przygotowywanej na południu. W zależności od wykorzystanych przypraw, curry może być czerwone, zielone lub żółte. Intensywnie żółta barwa pochodzi od kurkumy, a zielona i czerwona od papryczek chili. Intrygującą odmianą mieszanki curry jest ta przygotowywana na Sri Lance – jest ona parzona i palona, co nadaje jej ciemny brązowy odcień.

Przyprawy wykorzystywane do przygotowania curry to:

  • kurkuma,
  • papryczka chili,
  • kumin,
  • imbir,
  • pieprz,
  • sól,
  • kolendra,
  • gorczyca czarna,
  • cynamon,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • kardamon,
  • szalotka.

Przyprawy rozciera się w moździerzu dla lepszego połączenia smaków.

Dostępna w wielu sklepach pasta curry to nic innego jak połączenie mieszanki przypraw z olejem lub masłem ghee.

Określenie curry odnoszące się do dania oznacza sos przygotowany na bazie warzyw z dodatkiem mieszanki przyprawowej curry.

Z czym podać curry?

Wielu osobom curry kojarzy się z kurczakiem i ryżem. Można wręcz uznać je za typowe połączenie w przypadku tej potrawy. Jednak sos ten można podawać z wieloma produktami. Mieszanka curry doskonale pasuje do mięsa drobiowego, wieprzowego i baraniny. Jednocześnie sprawdzi się także w przypadku ryb oraz owoców morza, np. łososia czy krewetek. W Indiach spora część społeczeństwa stosuje dietę wegetariańską i podaje curry z dodatkiem ciecierzycy, fasoli, soczewicy, soi, tofu czy tempehu. Zamiast strączków można zdecydować się na połączenie batatów z orzechami. Warto także spróbować curry z dodatkiem indyjskiego sera paneer. Sos curry podawany jest najczęściej z dodatkiem ryżu. W ramach kulinarnych eksperymentów, ryż można zamienić na makaron ryżowy, ziemniaki lub kaszę. Sos curry bazuje na warzywach, mogą to być m. in. pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, kapusta, brokuł, kalafior, dynia, szpinak czy jarmuż.

Przeczytaj: Co zamiast mięsa?

Jak zrobić domowe curry?

Przepis na curry jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Jednak istotne jest, by dokładnie przestrzegać wskazówek – dzięki temu danie będzie pełne smaku i aromatu. W pierwszej kolejności należy na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć przyprawę lub gotową pastę curry. Wysoka temperatura uwolni zawarte w niej aromaty. Razem z mieszanką można podsmażyć pokrojoną cebulę. Kolejnym krokiem jest dodanie wybranych warzyw wraz ze śmietaną, mleczkiem kokosowym lub mlekiem. W przypadku wykorzystania warzyw o dużej zawartości wody, dodatek płynnych składników lepiej zmniejszyć. Wtedy gotowy sos nie będzie zbyt rzadki.

W razie potrzeby curry można zagęścić mielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i suszonymi owocami (rodzynki, żurawina lub morele). Wchłoną one nadmiar wody dodając całości smaku.

Sos należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu. Czas gotowania zależy od wykorzystanych warzyw i produktów białkowych. Ciepły sos podaje się od razu z dodatkiem liści kolendry, dymką, czarnuszką, sezamem i pestkami dyni lub siekanymi orzechami.

Przeczytaj: 7 sposobów na zagęszczenie sosu

Curry można przyrządzić na wiele sposobów. Zielone, żółte czy czerwone – każde z nich jest wyjątkowe i smakuje doskonale w połączeniu z ryżem lub makaronem. Warto wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientu i przygotować aromatyczną potrawę z curry.

×