Jak rodzaj sosu wpływa na smak mięsa?

Jak rodzaj sosu wpływa na smak mięsa?

Sos dodawany jest do potrawy by podkreślić jej smak, poprawić walory estetyczne oraz połączyć i zbalansować składniki dania. Zazwyczaj dopasowuje się sos do rodzaju przygotowywanego mięsa. Odpowiednio dobrany sprawi, że z pozoru pospolita mięsna potrawa zaskoczy nasze kubki smakowe.

Jak rodzaj sosu wpływa na smak mięsa?

Sos wzbogaca dania, a w szczególności potrawy mięsne. Dobrze dopasowany doskonale wydobywa smak mięsa oraz jego aromat. Cząsteczki tłuszczu są nośnikiem smaku, dlatego często składnikami sosów są: oliwa, olej, masło, śmietana, sery lub tłuszcz wytopiony podczas podsmażania mięsa czy boczku. Sos ma za zadanie również utrzymać soczystość mięsa, szczególnie podczas pieczenia tych chudszych gatunków. W całej kompozycji dania sos spaja i balansuje smak pozostałych dodatków do mięsa. Sam w sobie tylko z pozoru jest dodatkiem – w rzeczywistości to właśnie odpowiedni sos nadaje całemu daniu charakteru.

Dobierz sos do koloru mięsa

Różnorodny kolor wiąże się również z odmiennym smakiem i aromatem mięsa. Czerwone jest bardziej wyraziste i zdecydowane – z tego względu najlepszym towarzystwem będzie dla niego sos o kwaśnej lub nieco ostrzejszej nucie. Z kolei delikatne mięso doskonale skomponuje się z maślanymi lub śmietanowymi sosami.

Dobierz sos do typu obróbki mięsa

Również sposób przygotowania mięsa będzie wpływał na wybór sosu dodanego do gotowego dania. Gotowane mięso będzie znacznie lepiej współgrało z wyrazistym sosem ziołowym lub czosnkowym. Jeśli mięso przed pieczeniem lub grillowaniem było marynowane, sos najlepiej przygotować z wykorzystaniem przypraw dodanych do marynaty.

W przypadku czerwonego mięsa warto wziąć pod uwagę również stopień jego wysmażenia. Z krwistego steku po przekrojeniu wypływają soki. Jeśli zmieszają się z jasnym, kremowym sosem zmieniając jego barwę, całe danie może zrobić się nieapetyczne. Warto zadbać również, by składniki dania pochodziły z jednego regionu. Będzie to gwarancją sukcesu kulinarnego. Łączenie produktów z różnych zakątków świata może być ryzykowne i lepiej nie eksperymentować przed podaniem ważnego obiadu lub kolacji.

Warto znać odpowiedź na pytanie, jak dobrać sos do rodzaju mięsa. Dzięki temu przygotowanie pysznego dania nie będzie problemem!

×