Jak suszyć owoce w domu?

Jak suszyć owoce w domu?

Suszone owoce to doskonała przekąska oraz dodatek do śniadaniowego musli czy deserów. Nie trzeba jednak za każdym razem kupować ich w sklepie. Równie dobrze można suszyć owoce w domu. Jak to zrobić i w czym? Jak suszyć, by owoce nie straciły smaku i koloru?

Jak suszyć owoce w domu?

Niezależnie od wybranego sposobu suszenia, należy pamiętać, że owoce muszą być w pełni dojrzałe i zdrowe. Nadpsute lub niedojrzałe owoce nie nadają się do suszenia. Mimo że suszenie jest metodą konserwowania żywności, nie zapobiega procesom psucia, jeśli rozpoczęły się jeszcze przed suszeniem. Podobnie po suszeniu niedojrzałe owoce nie nabiorą smaku. Do suszenia doskonale sprawdzają się takie owoce jak jabłka, gruszki, śliwki, morele, winogrona, żurawina itp. W przypadku owoców z pestką, należy usunąć ją przed suszeniem. Większe owoce, takie jak jabłka czy gruszki, należy pokroić w plasterki. Skróci to czas ich suszenia.  Mniejsze owoce wystarczy przekroić na pół lub można zostawić w całości.

Rarytasem są suszone banany. Z kolei na choince, jako dekorację, często umieszcza się suszone cytrusy. Podczas suszenia owoców może zmienić się ich kolor. Aby temu zapobiec, należy zblanszować i osuszyć ręcznikiem papierowym owoce przed suszeniem. Blanszowania nie stosuje się w przypadku cytrusów.

Jak suszyć owoce bez suszarki?

Najstarszą metodą suszenia owoców jest suszenie ich na słońcu. Suszenie pod wpływem promieni słonecznych pozwala na zminimalizowanie strat witamin i składników mineralnych. Jest to czasochłonna metoda. Czas suszenia owoców można skrócić poprzez umieszczenie ich na lub w okolicy kaloryfera. Ciepło przyspieszy odparowanie wody z owoców. Innym sposobem jest suszenie owoców obok kuchenki lub pieca – podobnie jak grzyby. Owoce suszone na kaloryferze należy umieścić na pergaminie lub folii aluminiowej. Niezależnie od wybranego sposobu należy przykryć owoce, by uniknąć zanieczyszczenia przez kurz, owady i inne zwierzęta, w tym również zwierzęta domowe. Najlepiej zdecydować się na moskitierę lub gazę, które nie ograniczą dostępu powietrza do owoców. Aby nie spowalniać procesu suszenia, moskitiera lub gaza nie mogą dotykać wyłożonych owoców.

Jak suszyć owoce w piekarniku?

Piekarnik również sprawdzi się do suszenia owoców. Dzięki cyrkulacji powietrza podczas pieczenia, owoce będą równomiernie wysuszone i lekko chrupiące. W przypadku decyzji o suszeniu owoców w piekarniku, należy ustawić temperaturę grzania na około 50-70 st. Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura może nadmiernie wysuszyć owoce lub wiązać się z miejscowymi przypaleniami.  Bezpośrednio wpłynie to na smak owoców. Podczas suszenia owoców w piekarniku warto zostawić lekko uchylone drzwiczki, by wydobywająca się z owoców para wodna nie skraplała się na ściankach piekarnika. Mogłoby to powodować rozmiękanie owoców. Podczas suszenia owoce powinny być ułożone tak, aby nie dotykały siebie nawzajem. Inaczej owoce mogą być nierównomiernie wysuszone lub mogą się skleić. Owoce najlepiej ułożyć na ruszcie, by ciepłe powietrze miało do nich dostęp również od spodu. Czas suszenia poszczególnych owoców zależy od wielkości kawałków i ich grubości. Małym owocom, jak winogrono czy morela, wystarczą około 2 godziny. Śliwki, jabłka czy gruszki mogą się suszyć nawet 10 godzin. Owoce mające być ozdobą na choinkę, np. pomarańcze, można suszyć zarówno w piekarniku, jak i na kaloryferze.

Jak suszyć owoce w suszarce?

W sklepach dostępne są suszarki do owoców. Skracają czas suszenia, utrzymują odpowiednią i stałą temperaturę. Dzięki temu za każdym razem można uzyskać perfekcyjnie wysuszone owoce. Podobnie jak w przypadku piekarnika, owoce układane na sitach suszarki nie mogą się dotykać, by nie zaburzać cyrkulacji powietrza. W trakcie suszenia owoce można przekładać, by zmniejszyć ilość sit i poziomów.

×