Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Dynia jest niezwykle popularnym warzywem, zwłaszcza jesienią. W połączeniu z imbirem doskonale rozgrzewa w chłodne wieczory. Jak wykorzystać dynię w kuchni? Można przyrządzić z niej pikantny krem z dodatkiem chili lub słodkie ciasto. Możliwości jest wiele – warto z nich skorzystać, póki trwa sezon na dynię.

Co dobrego w dyni?

Dynia to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka. Choć obecnie na świecie uprawia się ją głównie w Meksyku i w Peru, to w polskiej kuchni wcale nie jest mniej popularna. Dynia to aż 100 rodzajów i 20 gatunków rośliny, z czego w Polsce najbardziej popularne to dynia zwyczajna i dynia olbrzymia.

Dynia należy do lekkostrawnych i niskokalorycznych produktów, ponieważ zawiera niedużą ilość makroskładników, takich jak białka, tłuszcze czy węglowodany. Przy czym na uwagę zasługuje jej zawartość witamin i składników mineralnych, która sprawia, że można polecać ją każdemu. Dynia to bowiem dobre źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, E, oraz fosforu, potasu, magnezu, żelaza i wapnia.

Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Możemy sięgnąć zarówno po jej miąższ, jak i po nasiona. Ten pierwszy w sklepach spotkamy głównie jako składnik przecierów, dań i soków przecierowych dla dzieci. Ze względu na wielkość i pozorną niewygodę obróbki, rzadko wykorzystujemy to warzywo w domu. Tymczasem z miąższu dyni można zrobić dżemy, marynaty, mrożonki, miąższ kandyzowany, a nawet sok, dzięki temu, że miąższ ten jest mało słodki i bogaty w wodę. Wnętrze dyni to idealny produkt na przygotowanie dżemu, a w dodatku można go łączyć z większością znanych owoców i warzyw –podkreśli ich smak, samemu się nie narzucając. Ciekawe jest też suszenie miąższu z dyni – nie dość, że dzięki temu możemy przedłużyć jej trwałość, to taki susz może posłużyć za prażone przekąski.

Nowym kierunkiem wykorzystania dyni w kuchni jest stosowanie jej jako barwnika karotenowego. Na ten moment głównie w przemyśle spożywczym, ale jeśli ktoś w domu wykonuje produkty piekarnicze, makarony, wyroby żelowane czy nawet produkty mleczne, warto zainteresować się dodatkiem dyni dla ich zabarwienia.

A teraz konkrety – jak wykorzystać dynię w kuchni i co z niej przyrządzić?

Większość z nas zna już zapewne placki z dyni, gulasz, frytki czy zupy-kremy z tego warzywa. Może czas na coś nowego? Może dynia na słodko? Do wyboru mamy serniki, babeczki czy ciasta biszkoptowe z dodatkiem miąższu z dyni przerobionego na mus. Nietypowym ciastem z dodatkiem dyni może być brownie. Wykonujemy je podobnie jak to tradycyjne, natomiast na wierzch dodajemy jeszcze masę dyniową zrobioną z miąższu, jajek, cukru i mascarpone, przyprawioną cynamonem.

Ciekawym sposobem podania dyni jest carpaccio. To nic innego, jak bardzo cienko pokrojone plastry tego warzywa, zamarynowane w mieszance oliwy, soku z cytryny ze szczyptą soli. Takie carpaccio idealnie będzie komponowało się z tartym parmezanem.

Jeszcze jedną, interesującą propozycją są pierogi z dynią. Ciasto wykonuje się według tradycyjnego przepisu, a wypełnia się je nadzieniem z purée dyniowego. W zależności od tego, czy chcemy wykonać farsz wytrawny, czy słodki, możemy dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, zielonym groszkiem i przyprawami albo sparzone i posiekane bakalie wraz ze startą skórką pomarańczową i odrobiną cynamonu.

Dynia daje w kuchni naprawdę wiele możliwości. Jej nienarzucający się aromat, delikatna konsystencja i walory dietetyczne sprawiają, że szczególnie jesienią trudno nam o niej zapomnieć.

 

Sosińska E.: Możliwości wykorzystania miąższu dyni na cele spożywcze, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. 2004.
×