Jak wykorzystać imbir w posiłkach i napojach?

Jak wykorzystać imbir w posiłkach i napojach?

Imbir, ze względu na swoje właściwości rozgrzewające oraz charakterystyczny smak, jest wykorzystywany w kuchni szczególnie zimą. Herbata z imbirem jest niezwykle popularna w chłodne dni. Nie jest to jedyny sposób na jego wykorzystanie. Kłącze imbiru doskonale nadaje się również do dań wytrawnych oraz deserów.

Jak wykorzystać imbir?

Imbir jest dostępny jako kłącze lub w postaci sproszkowanej. Obie formy działają rozgrzewająco, napotnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Kłącze charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i cytrusową nutą, której nie ma imbir w proszku. Przed wykorzystaniem kłącza należy je obrać. Ze względu na nietypowy kształt najlepiej zrobić to przy pomocy łyżeczki do herbaty lub małego noża do warzyw. Należy obrać tylko tyle ile będzie wykorzystane do przygotowania posiłku. Obrany imbir szybciej straci świeżość. Aby kłącze było jak najdłużej świeże, warto przechowywać je w lodówce owinięte ręcznikiem papierowym.

Jak wykorzystać imbir w posiłkach?

Imbir można wykorzystać na wiele sposobów i łączyć z różnymi produktami. Od drobiu i czerwonego mięsa, przez ryby, strączki i warzywa, aż po desery. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do marynat, sosów i dipów, które nadadzą daniu orientalnego charakteru. Obrany i pokrojony imbir uwalnia swój aromat oraz smak w wysokich temperaturach. Z tego względu najlepiej dodać go na początku gotowania lub podsmażyć na oleju wraz z cebulą i innymi przyprawami. Imbir jest jednym ze składników pasty i mieszanki przypraw curry. Można je wykorzystać do przygotowania orientalnych dań oraz zup. W okresie jesienno-zimowym dużą popularnością cieszy się między innymi zupa dyniowa z imbirem.

Imbir w proszku z powodzeniem można dodawać do ciast i ciasteczek. Szczególnie pasuje on do pierników. Kandyzowany imbir będzie nie tylko dodatkiem smakowym, ale również ozdobą ciast i deserów. Niewielką ilość imbiru w proszku można dodać również do puddingu, placuszków, racuchów, batonów zbożowych lub sosu do sałatki owocowej.

Jak wykorzystać imbir w napojach?

Przytoczona wyżej herbata z imbirem nie tylko działa rozgrzewająco w chłodne dni, ale również, dzięki przeciwzapalnym właściwościom imbiru, zapobiega rozwojowi infekcji i chorób. W okresie przeziębień jest cennym wsparciem dla układu odpornościowego. Imbir nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego może być zalewany wrzątkiem razem z herbatą. Imbir niekoniecznie trzeba łączyć z herbatą. Równie dobrze można dodać go do wody lub koktajlu. W przypadku wody najlepiej pokroić go w plasterki, by nie przeszkadzały podczas picia.

Dodając imbir do koktajlu należy dokładnie go obrać, by uniknąć włókien w gotowym napoju. W przypadku wody lub herbaty, oprócz imbiru, można dodać również sok z cytryny, miętę, goździki, kurkumę lub chilli. Goździki są bardzo twarde i trudne do zmiksowania, dlatego lepiej zrezygnować z ich dodatku do koktajlu. Z imbiru można przygotować również syrop, który można stosować tak samo, jak świeże kłącze. W przypadku syropu, w porównaniu z kłączem, czas przechowywania jest znacznie dłuższy – do 2 miesięcy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Z kolei po otwarciu syrop należy przechowywać w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.

×