Jak zrobić idealne uszka do barszczu?

Jak zrobić idealne uszka do barszczu?

Barszcz z uszkami to klasyka polskiej kuchni. Danie kojarzy się ze Świętami, jednak jest równie chętnie jedzone na co dzień. Samodzielnie przygotowane uszka wymagają czasu i wprawy, ale są one znaczne lepsze niż te ze sklepu. Na co zwrócić uwagę podczas robienia uszek do barszczu? Jak zrobić idealne uszka?

Jak zrobić ciasto na uszka do barszczu?

Składniki na ciasto na uszka znajdują się praktycznie w każdej kuchni. To mąka, woda, sól i masło. Część gospodyń dodaje również całe jajko lub samo żółtko. Dobierając składniki należy zwrócić uwagę na mąkę. Najlepiej wybrać mąkę tortową. Oczyszczone i drobno zmielone ziarna pozwolą na uzyskanie delikatnego ciasta. Dzięki temu ugotowane uszka będą wręcz rozpływały się w ustach. Dodatek jajka lub żółtka ułatwia wyrobienie ciasta i związanie składników. Jego dodatek nie jest konieczny, ale sprawdzi się u osób, które nie mają doświadczenia w robieniu uszek. Po wyrobieniu ciasta bardzo ważne jest jego rozwałkowanie. Należy zrobić to równomiernie. Inaczej podczas gotowania cienko rozwałkowane miejsca mogą się rozgotować i pękać, a grubsze będą jeszcze surowe. Może to spowodować rozpadanie się uszek podczas gotowania i wypadanie farszu. Charakterystyczny kształt uszek wigilijnych można uzyskać na dwa sposoby. Wycinając kwadraty z ciasta lub podobnie, jak w przypadku pierogów, wykrawając porcje ciasta szklanką lub foremką. Uszka wycinane szklanką będą miały łagodnie zaokrąglony brzeg zamiast szpiczastego, powstającego z kwadratów. Uszka lepi się na początku podobnie jak pierogi, a następnie skleja się ich wąskie końce.

Z czego zrobić farsz do uszek?

Tradycyjnie wigilijne uszka przygotowywane są z farszem z suszonych leśnych grzybów. Do farszu najczęściej wykorzystuje się suszone podgrzybki lub borowiki. Namoczone, pokrojone i podsmażone grzyby z dodatkiem cebuli, ziela angielskiego i liści laurowych mają zdecydowany i wyrazisty smak. Doskonale komponują się z barszczem. Aby uszka miały łagodniejszy aromat i delikatniejszy smak można zdecydować się na zastąpienie grzybów leśnych pieczarkami. Nie wymagają one moczenia, co równocześnie skraca czas przygotowania farszu. W przypadku pieczarek można zdecydować się na wykorzystanie takich samych przypraw jak do grzybów leśnych.

Uszka można zrobić również z farszem z mięsa mielonego. Do uszek z mięsem można wykorzystać mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Aby smak mięsa nie zdominował smaku barszczu wystarczy dodać niewielką ilość cebuli i doprawić całość solą i pieprzem.

×