Jaki sos do ryby wybrać?

Jaki sos do ryby wybrać?

Sos do ryby może podkreślić jej smak i aromat oraz być zwieńczeniem całego dania. Jednak źle dobrany potrafi zdominować potrawę i zepsuć całą kompozycję. Bardzo ważne jest więc, by odpowiednio go dopasować. To gwarantowany sukces w kuchni! Jaki sos do ryby najlepiej się sprawdzi?

Jaki sos do ryby?

W przypadku dobrej jakości ryby czasem wystarczy tylko dodatek masła i kilku przypraw, by już smakowała wyśmienicie. Jednym z najbardziej popularnych sosów do ryb jest sos cytrynowy, ewentualnie maślano-cytrynowy. Doskonale wydobywa smak ryby i nadaje jej lekkiej kwaskowatości. Innym – równie często podawanym sosem – jest sos koperkowy w różnych wariacjach. Do sosu koperkowego można dodać masło, mleko lub śmietanę, za każdym razem otrzymując odmienny, ale jednocześnie lekki smak. Ryby doskonale będą smakowały również z sosem na bazie pomidorów.

Amatorzy azjatyckiej kuchni mogą skusić się na podanie ryby w sosie sojowym z imbirem i cytryną, sosie teriyaki czy sezamowym. Miłośnicy ostrych i zdecydowanych smaków mogą natomiast wybrać sos musztardowy, z dodatkiem chilli, o smaku wasabi lub chrzanu, a także czosnkowo-cebulowy.

Jak dobrać sos do gatunku ryby?

Chude i delikatne ryby będą znacznie lepiej komponowały się z sosami o mocniejszych i zdecydowanych smakach (np. sezamowy, o smaku wasabi, z dodatkiem chilli, musztardowy, śmietanowo-koperkowy czy czosnkowo-cebulowy). Do takich ryb należą m.in. sola, dorsz, mintaj, leszcz, amur, sandacz oraz pstrąg.

Ryby o mocniejszym i bardziej zdecydowanym smaku, takie jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, morszczuk, halibut, sardynka czy szprot, lepiej łączyć z delikatniejszymi w smaku sosami, by nie zdominować naturalnego aromatu ryby. Sprawdzą się sosy takie jak pomidorowy, musztardowo-miodowy, koperkowy, maślany, cytrynowy. W przypadku łososia i tuńczyka można z powodzeniem lekko nagiąć zasady i zdecydować się na mocny i intensywny sos. Ich smak dobrze skomponuje się z sosami na bazie czosnku, wasabi, ostrej musztardy czy sosu sojowego i teriyaki.

Podczas eksperymentowania i improwizowania z rybami oraz sosami watro na początek spróbować mały kawałek ryby z wybranym sosem, by upewnić się, że pasują do siebie, a w razie niezadowalającego efektu można wybrać inny sos.

×