Jakie są rodzaje mąk i różnice między nimi?

Jakie są rodzaje mąk i różnice między nimi?

Na opakowaniach mąk można znaleźć różne nazwy oraz typy oznaczone zmiennymi cyframi. Może wprowadzać to w zdezorientowanie i utrudnić wybór oraz zakup mąki w przypadku braku wiedzy na ten temat. Nie każdy wie, co to mąka krupczatka lub mąka razowa. Odpowiedni dobór mąki jest niezwykle ważny do wykonania konkretnego wypieku. Warto wiedzieć, czym różnią się między sobą poszczególne typy i rodzaje mąk, by z sukcesem przygotowywać wypieki i dania.

Typy mąk

Typ mąki określa jej grubość oraz stopień oczyszczenia. Im niższy typ, tym bardziej oczyszczona mąka. Stopień oczyszczenia to inaczej stopień oddzielenia okrywy nasiennej i zarodków od bielma ziarna. W związku z oczyszczeniem ziarna, zmniejsza się zawartość substancji mineralnych obecnych w mące – typ 450 określa zawartość substancji mineralnych na poziomie 0,45%. Odpowiednio typ 750 – 0,75%, a typ 1850 – 1,85%.

Typy mąk najczęściej dotyczą najbardziej powszechnej mąki pszennej, jednak można też spotkać się z nimi na opakowaniach np. mąki żytniej. Najniższy dostępny na rynku typ to 450, inaczej nazywany mąką tortową. Powstaje z ziaren oczyszczonych i jest drobno zmielony. Wysoki stopień rozdrobnienia sprawia, że przygotowane z niej ciasto jest lekkie i puszyste. Kolejnym typem mąki jest typ 500, czyli mąka krupczatka. Krupczatka jest grubej zmielona niż mąka tortowa i doskonale nadaje się do kruchych ciast i makaronów. Z kolei mąka luksusowa (typ 550) doskonale nadaje się do przygotowania ciasta drożdżowego, naleśnikowego i pierogowego. Mąki typu 750 nie są ogólnodostępne w sprzedaży – są wykorzystywane przez piekarnie, cukiernie i przemysł piekarniczo-cukierniczy. Mąkę typu 750 można czasem zakupić w młynach.

Aktualnie coraz bardziej popularne są mąki razowe. Są to mąki powstałe z całego ziarna i zmielone tylko 1 raz. Takie mąki mają typ 1850 lub 2050. W przypadku mąki żytniej można dostać również mąkę typu 2150. Mąkę razową wykorzystuje się do wypieku chlebów, różnego rodzaju pieczywa, ciasta na naleśniki, tarty i pizzę, a także do makaronów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pochodzącego z okrywy nasiennej, podczas wyrabiania ciasta z mąki razowej konieczny jest większy dodatek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.

Rodzaje mąk

Mąkę można przygotować nie tylko ze zbóż, ale również z orzechów i nasion roślin strączkowych. Mąki powstałe ze zbóż są bardziej uniwersalne i mogą być wykorzystywane do większości przepisów. Mąki z innych produktów mają bardziej ograniczone wykorzystanie i najczęściej dedykowane są do jednego typu ciast lub dań.

Do czego stosować mąkę orkiszową?

Orkisz to jedna z odmian pszenicy. Dzięki wyższej, niż w przypadku innych odmian, zawartości glutenu, charakteryzuje się lepszymi właściwościami wypiekowymi. Dzięki temu mąka orkiszowa doskonale sprawdzi się do wypieku pieczywa. Miąższ pieczywa z mąki orkiszowej będzie lekki i puszysty.

Do czego stosować mąkę kokosową?

Wyróżnia ją charakterystyczny posmak, który najlepiej pasuje do wypieków na słodko oraz naleśników. W obu przypadkach stosowany jest dodatek mąki pszennej, dzięki któremu ciasto wyrasta i jest lżejsze. Wypieki z samej mąki kokosowej są ciężkie i przypominają zakalec.

Do czego stosować mąkę kukurydzianą?

Mąka kukurydziana jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Z jej dodatkiem można upiec biszkopt lub omlet, a także usmażyć naleśniki. W przypadku mąki kukurydzianej należy dokładnie przestrzegać proporcji podanych w przepisie, ponieważ gotowe wypieki i makarony mogą robić się kruche.

Do czego stosować mąkę jaglaną?

Proso, z którego otrzymywana jest mąka jaglana, również jest zbożem bezglutenowym. Z mąki jaglanej można z powodzeniem przygotować pieczywo, naleśniki, omlety, pierogi, makarony, a także ciasta i ciasteczka.

Do czego stosować mąkę ryżową?

Jest ona popularna i powszechnie stosowana w daniach kuchni azjatyckiej. Wykorzystywana jest w przepisach na makaron, naleśniki, pierogi oraz ciasteczka. Delikatny i neutralny smak pozwala na wykorzystanie różnorodnych składników i przygotowanie dań zarówno na słodko, jak i na wytrawnie

Do czego stosować mąkę migdałową?

Jest ona bardzo często stosowana w słodkich wypiekach, jako zamiennik mąki pszennej. Gotowe ciasto ma lekki i słodki posmak. W porównaniu z ciastami wykonanymi z mąki pszennej, ciasta z dodatkiem mąki migdałowej mają zbliżoną konsystencję.

Do czego stosować mąkę z ciecierzycy?

Jest wykorzystywana głównie do pieczywa i placków, np. popularnych w kuchni indyjskiej chlebków naan. Można z niej przygotować również makaron.

×