Foodpairing – czego spróbować?

foodpairing, połączenia smaków, truskawki, ser,

Foodpairing to trend w rozkwicie. A jakie jego owoce, czyli połączenia produktów, są najbardziej nietypowe (a jednocześnie warte spróbowania)?

Oto foodpairing i jego interesujące przykłady:

Truskawki i pomidory

Mają wspólną bazę smakową, jak zresztą większość produktów połączonych na zasadzie foodpairingu. Taka baza powoduje, że smaki nie wykluczają się, a wręcz dopełniają. Pomidory i truskawki, choć wyglądają na zupełnie z innej bajki, idealnie będą smakować w sałatkach, zupach kremach czy na grzankach. Na początek najlepiej połączyć je z kulkami mozzarelli, doprawić szczyptą soli i pieprzu, a potem wyłożyć na szpinaku.

Grzanka z serem i czekoladą

Parmezan i czekolada gorzka – oba te składniki mają nieco orzechowy aromat, są gorzkawe i nieco ostre w smaku. To powoduje, że w połączeniu dają niesamowite wrażenia smakowe na języku. Z tych dwóch składników można stworzyć sos albo prościej – zrobić z nimi grzankę.

Jajka i jogurt

To połączenie znane jest z kuchni Bliskiego Wschodu jako „jajka po turecku”. Zwykle jogurt doprawia się czosnkiem, podaje z jajkami w koszulkach (gotowanymi na półmiękko w wodzie z dodatkiem octu) i grzankami. Ale można przecież z tych składników zrobić pastę lub tosty francuskie (chleb maczany w mieszance jajka i mleka) z jogurtem i takim sposobem otrzymać to smaczne, choć nieco zaskakujące połączenie.

Bekon i masło orzechowe

Umami, wszędzie smak umami! Niektórzy twierdzą, że to połączenie działa na mózg jak kokaina. Nic dziwnego, wbrew pozorom bekon i masło orzechowe to niebywała przyjemność dla zmysłów. Można podawać jako dodatek do burgera z wołowiny albo do pancakes. A jeszcze lepiej – idealny pomysł na lato – lody o smaku masła orzechowego z posypką z chrupkiego bekonu.

Lody z oliwą

Wanilia i oliwa z oliwek – lody waniliowe w polewie z oliwy? Proszę bardzo, bo okazuje się, że to wcale nie takie złe zestawienie. Dodatek oliwy do innych deserów z nutą wanilii spowoduje wyostrzenie smaku tej aromatycznej przyprawy.

To tylko kilka połączeń produktów, które świetnie do siebie pasują, choć przeciętnemu smakoszowi wydawałyby się niejadalne. Wystarczy jednak spróbować, a łatwo można się przekonać, że nasze kubki smakowe będą usatysfakcjonowane. Szkoda czasu na jedzenie tych samych produktów, zestawień i smaków. Warto się przełamać i próbować nowego!

×