Jarmuż – czy warto po niego sięgnąć?

Jarmuż – czy warto po niego sięgnąć?

Jarmuż uważany jest za superfood, czyli żywność, która ma szczególnie dobry wpływ na organizm. Jakie właściwości ma jarmuż i dlaczego warto włączyć go do diety?

Choć znany i uprawiany był już w starożytności, a w średniowieczu stanowił nawet najpopularniejsze warzywo kapustne, to do niedawna w Polsce był zupełnie nieznany. Prawdziwą karierę jarmuż zrobił w ostatnich latach ze względu na swoje właściwości, dzięki którym trafił na listę superfood i które doceniły osoby dbające o zbilansowaną, zdrową dietę. Warzywo to należy do rodziny kapustnych – jest kuzynem kapusty, brukselki i brokuła, a jego smak przypomina połączenie tych warzyw. W basenie Morze Śródziemnego hodowany jest od 2 tys. lat, stąd przepisy z jego wykorzystaniem to nie tylko nowoczesna kuchnia, ale i tradycyjne dania.

Dlaczego warto jeść jarmuż

Jarmuż ma właściwości prozdrowotne, mnóstwo witamin i mikroelementów. Także osoby dbające o linię powinny włączyć go do diety, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zielone liście o kędzierzawych brzegach zawierają witaminy K oraz A, której jarmuż ma najwięcej ze wszystkich zielonych warzyw, a także witaminę C, w którą zielone warzywo jest bogatsze od pomarańczy. Jarmuż to również doskonałe źródło wapnia, polecane weganom i osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy – w liściach jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku. W diecie powinien znaleźć się przynajmniej raz w tygodniu.

Jednak nie każdemu służy to zdrowe warzywo, jakim jest jarmuż. Przeciwwskazania do jego częstego spożycia to niedoczynność tarczycy i kamica nerkowa.

Jak jeść jarmuż

Jarmuż to warzywo bogate w witaminy K i C, a także wapń, żelazo i kwas foliowy. Najzdrowszy jest oczywiście na surowo, ponieważ obróbka termiczna zabija witaminy. W surowej postaci wyśmienicie smakuje jako koktajl wytrawny ze szpinakiem, natką pietruszki i awokado lub na słodko, w połączeniu z innymi superfood, np. borówkami amerykańskimi, mango czy bananem. Surowe listki pozbawione twardych włókien sprawdzą się również w charakterze sałatki, np. z jarmużem i brokułem. Poddany obróbce termicznej jarmuż ma zdecydowanie delikatniejsze listki.

Jego zaletą jest to, że świeży jest dostępny cały rok, ale prawdziwy sezon na jarmuż zaczyna się jesienią. Najlepsze są ciemnozielone liście, zebrane po pierwszych przymrozkach. W lodówce można go przechowywać ok. tygodnia, można go także mrozić.

W Polsce najpopularniejsze są odmiany jarmużu kędzierzawego o mocno pokarbowanych listkach, Scarlett – o purpurowo-fioletowych liściach oraz jarmuż toskański o długich ciemnozielonych liściach. Kupując jarmuż, lepiej wybierać ten z ekologicznych upraw, ponieważ jego liście są podatne na wchłanianie pestycydów.

Dania z jarmużem

Popularną zdrową przekąską są zielone i chrupiące czipsy z jarmużu. Stanowią smaczny dodatek do kremów z dyni, topinambura czy korzenia pietruszki. Czipsy można przygotować z upieczonych w piekarniku listków jarmużu, pozbawionych włókien i skropionych oliwą z oliwek. Chrupiące listki można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku ok. 2 dni.

Krótka obróbka termiczna listków jarmużu, podsmażenie lub zblanszowanie – podobnie jak przygotowuje się szpinak – sprawi, że stanie się on delikatniejszy. Tak przygotowany jarmuż świetnie sprawdzi się w sałatce.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie jarmużu w kuchni są smoothie, które można przygotować z dodatkiem właściwie wszystkich owoców i warzyw. To doskonały patent na drugie śniadanie i spora porcja witamin.

Zblendowany surowy jarmuż w połączeniu z natką pietruszki, czosnkiem i migdałami stworzy oryginalne jarmużowe pesto – dodatek do makaronów lub mięs.

Jarmuż można zatem wykorzystać zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich koktajli. Warto próbować go w różnych wariantach i odsłonach, co z pewnością wyjdzie na zdrowie.

×