Kulinarne ciekawostki i tradycje wigilijne – co się je w Polsce na Święta?

Kulinarne ciekawostki i tradycje wigilijne – co się je w Polsce na Święta?

Co przygotować na Święta Bożego Narodzenia? To pytanie może spędzać sen z powiek, ale na szczęście Polska obfituje w przeróżne kulinarne tradycje wigilijne i świąteczne. Nie trzeba myśleć, co zrobić na Święta Bożego Narodzenia do jedzenia, ale raczej co dobrego, najlepszego można przygotować. To w końcu najbardziej uroczysty wieczór w całym roku.

Ryby – podstawa wigilijnej wieczerzy

Wigilia to dzień postny, dlatego na kolację wigilijną wybierane są ryby i nie znajdzie się w jej trakcie miejsce dla innych mięs. Dawniej przygotowywano różnorodne dania z niewielu gatunków ryb, przede wszystkim karpia, śledzia czy sandacza. Podawano je smażone, marynowane, w chrzanie, w bakaliach czy w sosach. Obecnie w kwestii tego, co przygotować na Święta Bożego Narodzenia z ryb, panuje ogromna dowolność. Osoby mniej przywiązane do tradycji wybierają nawet takie produkty, jak łosoś, halibut czy… rekin i owoce morza. Tym niemniej warto, by zawsze na wigilijnym stole pojawił się karp, symbol szczęścia, dostatku i miłości.

Niecodzienne potrawy

Co dobrego na Święta Bożego Narodzenia? Oczywiście wszelkie przystawki i dania niemożliwe do typowego zaklasyfikowania: groch z kapustą, kluski z makiem, kutia czy makiełki. To tradycyjne z 12 podstawowych potraw wigilijnych i każde z wymienionych dań symbolizuje kolejnych z 12 Apostołów. Groch z kapustą to tradycyjna postna przystawka, znajdująca miejsce na wigilijnej wieczerzy, natomiast obfitość maku na Wigilii wywodzi się z wierzeń, jakoby mak miał przynosić bogactwo.

Co (mały) kraj, to obyczaj

Co ugotować na Święta Bożego Narodzenia w poszczególnych regionach kraju? Okazuje się, że każdy region, poza tradycyjnymi polskimi posiłkami wigilijnymi, ma swoje własne zwyczaje kulinarne. I tak na przykład w Tatrach podaje się bukty – inaczej kopytka oraz podpłomyki z gotowanych ziemniaków, czyli moskole. Wigilia góralska to także kapusta z ziemniakami (tzw. kłóty) i postna kwaśnica oraz „kołoce” – góralskie wypieki z serem.

Na Śląsku gospodynie nie muszą się martwić, co dobrego na Święta Bożego Narodzenia mają przygotować. Ich tradycja jest szeroka i obejmuje potrawy oraz dodatki takie jak siemieniotka (zupa – polewka z siemienia lnianego z dodatkiem kasz), moczka (sos do klusek) oraz makówki podobne do tradycyjnych makiełek.

Bardzo znane tradycje kulinarne na Święta można też spotkać na Kaszubach, gdzie królują przede wszystkim ryby: flądra, pstrąg, śledzie, a nawet węgorze. Karpie często w tym rejonie zastępowane są rybą sieją. Ryby przygotowywane są tu na najróżniejsze sposoby, także na słodko. Z Kaszub wywodzą się też sękacze, kluski z bakaliami czy ziemniaki w mundurkach z solonym śledziem („plucie”). Na kaszubskiej Wigilii można również spotkać zupę z suszonych owoców z kluskami – „brzadowy zypa”.

Niezależnie od podawanych na stół wigilijny potraw, najważniejsza jest świąteczna, rodzinna atmosfera – a tę można spotkać wszędzie, niezależnie od regionu!

×