Mini kiwi – nowy owoc w Polsce

Mini kiwi – nowy owoc w Polsce

To niezwykle ciekawy i intrygujący owoc, który można już z powodzeniem wyhodować w naszych warunkach klimatycznych. Niewielkich rozmiarów owoce są jeszcze ciekawostką, jednak ich dostępność w sklepach ciągle wzrasta. Mini kiwi to gratka dla poszukiwaczy nowych smaków i ciekawych przepisów.

Co to za owoc?

Podobnie jak „normalne” kiwi, jego mini wersja rośnie na pnączach aktinidii. Gatunki o małych owocach, w przeciwieństwie do krzewów dobrze znanego kiwi, są mrozoodporne. Przykryte słomą lub otuliną wytrzymują niskie temperatury i z powodzeniem mogą być hodowane w Polsce. Pnącza aktinidii rosną bardzo szybko, dlatego potrzebują wspierającej je konstrukcji lub pergoli. Krzewy owocują najczęściej po 3 latach, jednak dopiero od 4 roku znacząco zwiększa się liczba owoców. Zbiory, a co za tym idzie sezon na mini kiwi rozpoczyna się z początkiem września. Wysokie temperatury w lecie oraz brak przymrozków wiosną mogą przyspieszyć zbiory owoców. Ze względu na miękki miąższ oraz skórkę muszą być zbierane ręcznie. Podobnie jak jabłko, mini kiwi jest owocem klimakterycznym. To znaczy, że procesy dojrzewania zachodzą w nim również po zbiorze. Wiąże się to ze skróceniem czasu przechowywania owoców.

Jak jeść mini kiwi?

Mini kiwi wielkością zbliżone są do dorodnych winogron. W smaku najbardziej przypominają agrest. Jednak wyczuwalne są również nuty ananasa, truskawki, śliwki, a nawet banana. Finalny smak oraz wyczuwalne poszczególne nuty owocowe zależą od odmiany krzewu. Skórka mini kiwi jest delikatna, dlatego nie wymaga obierania przed zjedzeniem. Z tego względu niewielkie owoce są doskonałą przekąską same w sobie i nie potrzebują dodatków. Można je jeść bez konieczności wydrążania miąższu, jak w przypadku tradycyjnego kiwi. Wersja mini jest nieco słodsza niż tradycyjna (sprawdziliśmy!). Podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę, by owoce były miękkie, ale nie na tyle by lekki dotyk powodował zgniecenie. Kolor skórki zależy od odmiany mini kiwi. Na jej powierzchni mogą występować delikatne otarcia lub przebarwienia, jednak nie świadczy to o ich jakości. Takie zmiany są naturalne i nie wpływają na smak owoców.

Owoce mini kiwi są delikatne i nie nadają się do dłuższego przechowywania. W lodówce zachowują przydatność do spożycia przez 1-2 tygodnie. W temperaturze pokojowej można przechowywać je tydzień. Owoc ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast, naleśników, omletów, owsianek, koktajli. Z owoców można przygotować również dżem, marmoladę, nalewkę, a nawet wino. Można je też suszyć.

Mini kiwi wykorzystywane jest również w kosmetyce. Zmiksowany owoc jest składnikiem maseczek oraz peelingów.

×