Udostępnij:
Farsz to podstawa wielu wigilijnych dań. To on nadaje im smaku i wyrazistości. Z tego względu należy z uwagą wybrać jego składniki. Odpowiednio dobrany farsz pozwoli na urozmaicenie dań na wigilijnym stole.
Z czego zrobić farsz na wigilię?
W większości domów na wieczerzę wigilijną, zgodnie z tradycją, przygotowuje się z wyłącznie dania wegetariańskie. Ze względu na porę roku gospodynie miały ograniczoną ilość dostępnych produktów spożywczych, dlatego bazą potraw wigilijnych w głównej mierze są grzyby, kapusta kiszona, groch, fasola czy ser biały. Mimo ograniczonych możliwości, tradycyjne dania na wigilię były i są pełne smaku oraz aromatu. Najczęściej wykorzystywanym farszem podczas przygotowywania wigilijnych specjałów jest farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Grzyby leśne mają intensywny smak, który doskonale łączy się z kapustą. Oprócz grzybów do kapusty można dodać również groch.
Farsz do uszek
Uszka są nieodłącznym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Ich farsz powinien dobrze komponować się ze smakiem zupy. Najczęściej jako farsz do uszek wykorzystuje się kapustę kiszoną z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Nadzienie do uszek można przygotować także z samych pieczarek podsmażonych z cebulką.
Farsz do krokietów
W tradycyjnych wigilijnych krokietach nie może zabraknąć kapusty kiszonej z dodatkiem leśnych grzybów. Jednak to nie jedyne nadzienie, jakie można umieścić w zawijanych naleśnikach. Do kapusty z grzybami można dodać również groch np. malinka lub czerwoną soczewicę. Z kolei leśne grzyby można zastąpić pieczarkami. W przypadku gdy ktoś z gości nie lubi grzybów, można przygotować farsz wyłącznie z kapusty i grochu czy soczewicy. Dużą popularnością cieszą się również krokiety a’la ruskie z nadzieniem z sera białego, ziemniaków i cebuli. Ciekawą propozycją na stół wigilijny będą krokiety z nadzieniem z kaszy gryczanej oraz sera typu feta a także krokiety z czerwoną kapustą duszoną w winie i dodatkiem jabłka.
Farsz do pierogów
Podobnie jak w przypadku uszek i krokietów, wśród świątecznych pierogów królują te z farszem z kapusty oraz grzybów. Delikatne ciasto pierogowe jest niezwykle uniwersalne i pasuje do wielu połączeń smakowych. Oprócz omówionych wyżej kombinacji kapusty z grzybami i nasionami roślin strączkowych można dodać do niej także kaszę gryczaną. Kasza gryczana w pierogach będzie dobrze komponowała się również z dodatkiem sera twarogowego. Nie można zapominać o tradycyjnych pierogach ruskich. Prosty farsz z twarogu, ugotowanych ziemniaków i podsmażanej cebuli ma wielu miłośników.
Wśród świątecznych pierogów warto uwzględnić również te z nadzieniem na słodko. Do jego przygotowania z powodzeniem można wykorzystać ser twarogowy lub ricotta. Aby nadać serowemu nadzieniu odpowiedni smak, wystarczy dodać nasiona wanilii lub budyń. Tradycyjnym, jednak mało znanym, wariantem świątecznych pierogów są te z farszem z maku. Masę makową można urozmaicić dodatkiem bakalii, miodu lub sera homogenizowanego.
Jak widać kapusta z grzybami króluje na wigilijnych stołach. Warto jednak spróbować nowych smaków i eksperymentować – na przykład zamiast kutii przygotować słodkie pierogi z makiem.