Nowy rok, nowe smaki – co nowego warto wprowadzić do swojej diety?

Nowy rok, nowe smaki – co nowego warto wprowadzić do swojej diety?

Początek roku to dla wielu okres postanowień noworocznych. Jednym z najczęściej wybieranych jest zmiana diety lub nawyków żywieniowych. Jak wprowadzić postanowienia w życie? Jak wygląda zbilansowana dieta? Jak zdrowo jeść i gotować? Jak urozmaicić swoją dietę? Dzięki kilku praktycznym wskazówkom zmiana diety w nowym roku będzie dużo łatwiejsza!

Jak zdrowo jeść?

To pytanie często pada w przypadku chęci wprowadzenia zmian w nawykach żywieniowych. Zdrowe odżywanie nie oznacza monotonnej diety opierającej się na kurczaku, ryżu i sałacie, wręcz przeciwnie: w codziennej diecie powinny pojawiać się warzywa, owoce, produkty zbożowe, źródła białka (mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych), nasiona, pestki, orzechy, tłuszcze roślinne. Nie ma potrzeby całkowitego ograniczania jakiejkolwiek z wymienionych grup. Ważne jest jednak, by zadbać o odpowiednie dobranie ich ilości do indywidualnych potrzeb.

Jak zdrowo gotować?

To czy danie będzie niskokaloryczne lub lekkostrawne zależy od kilku czynników. Niezwykle istotny jest tutaj sposób obróbki termicznej składników dania. Przygotowując kolejny obiad wystarczy zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania na parze, duszenia czy pieczenia. Wbrew pozorom zmiana obróbki termicznej korzystnie zmieni smak gotowego dania. Potrawy pieczone w piekarniku mogą być równie chrupiące jak te smażone. Dzięki marynowaniu ryba czy drób przygotowane na parze będą pełne smaku.

Co warto wprowadzić do swojej diety?

Podstawą zbilansowanego żywienia jest różnorodność wykorzystywanych produktów spożywczych. Warto próbować nowych smaków i produktów. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty nieprzetworzone (m. in. owoce, warzywa, strączki, orzechy) lub niskoprzetworzone (m. in. makarony, kasze, napoje roślinne). Zamiast mijać regały w sklepie lub na targu i zastanawiać się jak coś smakuje, warto się odważyć i samemu przekonać. Bataty, papaja, pitahaja, endywia, topinambur, sorgo, amarantus, quinoa, makaron z fasoli, tofu, napój migdałowy, hummus, orzechy brazylijskie czy pekan mogą być ciekawym urozmaiceniem posiłków. Nie wszytko musi nam smakować i nie wszystko trzeba jeść codziennie. Egzotyczne lub nieznane produkty mogą być ciekawostką. Dzięki coraz większej dostępności produktów, nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować czegoś nowego.

Jeśli do tej pory dotychczasowa dieta była mało urozmaicona, warto małymi krokami wprowadzać zmiany, a próbowanie nowych smaków zacząć od prostych produktów jak awokado czy hummus. Można również zamiast orzechów ziemnych do owsianki dodać nerkowce. Podobnie do koktajlu czy deseru zamiast mleka wykorzystać napój kokosowy/migdałowy/owsiany. Takie nowe połączenia warto testować w weekend lub dzień wolny, gdy jest czas na spokojne delektowanie się daniem. Można wtedy również wypróbować nietypowe połączenia doskonale znanych produktów, jak np. gulasz pomidorowy z zielonym groszkiem lub kurczakiem i masłem orzechowym.

Nowe smaki to również przyprawy. Mogą one całkowicie odmienić smak dania. Kozieradka i czarnuszka doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy pomidorowej. Roztarta w dłoniach czarnuszka będzie również doskonałym dodatkiem do sałatek, brokułów, jaj oraz do dań z ziemniakami lub z ryżem. Z kolei kumin (kmin rzymski) urozmaici potrawki drobiowe, nada smaku marynatom i sprawdzi się podczas przygotowywania szakszuki. Smak gulaszy i potrawek podkręci trawa cytrynowa.

 

 

×