Najpopularniejsze superfoods

Najpopularniejsze superfoods

Superfoods to witaminowe bomby. Spokojnie, nie trzeba się ich obawiać – wręcz przeciwnie. Ich ogromna zawartość bioaktywnych, prozdrowotnie działających związków, czyni je liderami wśród produktów spożywczych. Jakie produkty z grupy „superżywności” można spotkać na naszym rynku?

Oczyść się

Czystek to nasze rodzime zioła działające antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dawniej często stosowane były do leczenia ran i zakażeń (bo superfoods to nie wymysł naszych czasów, a produkty wykorzystywane już od dawien dawna przez lokalne plemiona i dziko żyjące ludy!). Zioła czystka najlepiej przygotowywać w formie naparu. Do ostudzonego naparu wystarczy dodać plastry limonki lub cytryny i kilka kostek lodu, a będzie można rozkoszować się orzeźwiającą, przeciwzapalną lemoniadą z czystka.

Siemię lniane czy nasiona chia?

Oczywiście, że siemię! Nasiona lnu to nasz polski odpowiednik szałwii hiszpańskiej (nasion chia). Oba te produkty charakteryzują się korzystnym działaniem na układ pokarmowy – pomagają zarówno w zaparciach, jak i w biegunkach. Regulują gospodarkę hormonalną u kobiet i są remedium na problemy ze stężeniem cholesterolu we krwi. Ale po pierwsze – siemię jest produktem z naszego rodzimego rynku, po drugie – znane jest od dawien dawna, a po trzecie – to dużo tańszy produkt niż chia,.

W medycynie ludowej znany jest „kisiel z siemienia”, ale smaczniejsze będzie dodawanie mielonego siemienia lnianego do koktajli, muffinek, ciast, babeczek czy domowych lodów. Nasiona chia z kolei świetnie nadają się do puddingu lub jako dodatek do kremu/nadzienia w cieście.

Przyprawy też są superfoods

Pewnie mało kto wie, że cynamon, tę aromatyczną i łatwo dostępną przyprawę, należy zaliczyć do superżywności. A jednak! Przede wszystkim ma korzystne działanie na gospodarkę węglowodanową, innymi słowy – obniża stężenie glukozy we krwi i chroni przed cukrzycą. Dodawanie cynamonu do potraw wzmaga apetyt i sprawia, że rzadziej pojawiają się tzw. kolki. Znane są przepisy na owsianki i ciasta z cynamonem, ale warto dodać go także do dań z wołowiną, potraw azjatyckich oraz indyjskich dla wzmocnienia wyjątkowego aromatu.

Lepszy niż jagody goji

Rokitnik! To niesamowicie bogata w witaminy roślina, charakterystyczna dla naszego klimatu. Ma dużo więcej witaminy C od cytryny, wyższą zawartość witaminy E niż słonecznik, a do tego jest bogata w potas, wapń i magnez. Dużo korzyści przyniesie organizmowi spożywanie oleju z rokitnika, który ma właściwości przeciwutleniające i udowodnione działanie antynowotworowe. Co prawda smak samych świeżych owoców rokitnika jest mało słodki, wręcz kwaskowaty – ale od czego mamy soki, konfitury, nalewki…

Oto kilka przykładów tzw. superfoods. Tak naprawdę jest ich dużo więcej, chociażby kasza jaglana, nazywana polskim amarantusem albo nasz odpowiednik jagód acai – żurawina.  Superfoods zdecydowanie powinny  zagościć jako stały element diety, by nie trzeba było korzystać z suplementów w tabletkach.

Źródła:

Ekiert K., Dochniak M.: Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408.

Kaławaj K., Lemieszek M. K.: Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331.

Bośko P., Biel W.: Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego (Hippophaë rhamnoides L.). Post Fitoter 2017; 18(1): 36-41.

×