Nashi – jabłko czy gruszka?

Nashi – jabłko czy gruszka?

Okazuje się, że z pozoru zwyczajny owoc może wywołać spore zamieszanie. Nashi na pierwszy rzut oka wygląda jak jabłko, a jednak jest gruszką! Ten wyjątkowy owoc to nie lada gratka dla osób, które lubią próbować nowych smaków.

Nashi – co to za owoc?

Owoce Nashi charakteryzują się żółtą skórką oraz okrągłym kształtem przypominającym jabłko. Skórka owoców może być także w różnym stopniu nakrapiana. Mimo skojarzeń z jabłkiem, Nashi jest gruszką. Zdarza się także, że podczas rozwoju owoców na drzewie część z nich nabiera kształtu charakterystycznego dla gruszek. Nashi często nazywana jest również gruszką azjatycką lub chińską, gruszką piasków a nawet szampańską.

Najpopularniejsze jej odmiany to Shinseiki, Hosui i Chojuro. Największe uprawy zlokalizowane są w Japonii, Australii, Nowej Zelandii oraz na Tajwanie. Jednak ze względu na odporność na różne warunki atmosferyczne, może być uprawiana również w Polsce. Nashi owocuje końcem lata lub początkiem jesieni, dlatego we wrześniu można wypatrywać owoców w sklepach lub na bazarach.

Nashi – jak smakuje?

Gruszki Nashi smakiem przypominają polskie odmiany Konferencja lub Klapsa. Mają podobny, ziarnisty i delikatny miąższ. To właśnie ze względu na te drobinki Nashi nazywana jest gruszką piaskową. W porównaniu z polskimi gruszkami, Nashi charakteryzuje się dodatkową, kwaśną nutą – dzięki niej owoce są bardziej orzeźwiające. W przypadku niektórych odmian wyczuwalny jest również smak ananasa. Uważa się, że gruszka chińska najlepiej smakuje schłodzona.

Jak wybierać i przechowywać nashi?

Owoc powinien być twardy w dotyku na całej powierzchni, bez wyczuwalnych stłuczeń i wgnieceń. Aby uniknąć uszkodzeń, Nashi są czasami pakowane pojedynczo w miękkie siatki.

Po zakupie gruszki należy przechowywać w lodówce. Wytrzymają one w niej kilka tygodni. Spośród wymienionych wyżej odmian, najkrócej można przechowywać gruszki Shinseiki (ok 2-3 tyg.) a najdłużej gruszki Chojuro (ponad miesiąc). Możliwość dłuższego przechowywania Chojuro wynika z grubszej skórki, w porównaniu z innymi odmianami.

Nashi w przepisach kulinarnych

Owoce gruszki azjatyckiej najczęściej spożywane są na surowo. Jednak z powodzeniem można wykorzystać je w wielu przepisach. Lekko kwaśne i orzeźwiające owoce doskonale pasują do koktajli, owsianek, puddingów, sałatek owocowych i warzywnych, galaretek, kompotów, lodów, deserów oraz ciast. Z powodzeniem można ją zapiekać pod kruszonką lub gotować w winie.

Z nashi przygotowuje się również przetwory takie jak wina, dżemy, marmolady czy soki. Orzeźwiający smak gruszki sprawdzą się również w daniach wytrawnych. Nashi doskonale komponuje się z serami, rybami oraz wieprzowiną. Jej smak w daniu podkreśli dodatek sosu sojowego, octu oraz tymianku.

×