Pigwa – niedoceniany polski owoc

Pigwa – niedoceniany polski owoc

Wygląda jak niewyrośnięte jabłko, a smakuje jak cytryna. Dlatego właśnie bywa niedoceniana, a to błąd! Pigwa, choć niepozorna, ma w sobie ogromny potencjał, doceniany zwłaszcza w zimowe wieczory, ponieważ pigwa to doskonały dodatek do herbaty na zimę. Jakie ma właściwości i jak przyrządzić pyszności z tych cierpkich owoców?

Pigwa – co to za owoc?

Żółte owoce przypominające z wyglądu skrzyżowanie jabłka i gruszki to nierzadki widok w polskich ogrodach, bo pigwa nie jest trudna w uprawie. To jedno z najstarszych drzew bywa nazywane drzewem Afrodyty. I choć twarda skórka i kwaśny smak dyskwalifikują owoce pigwy jako zdrową przekąskę, to przetwory z pigwy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Owoce mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Zawierają witaminę C w większej ilości niż cytryna, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, żelazo i magnez – dlatego pigwa wykorzystywana jest w profilaktycznych domowych kuracjach w okresie jesienno-zimowym, także jako alternatywa dla cytryny. Docenią ją zwłaszcza osoby, które muszą wykluczyć z diety cytrusy.

Owoce pigwy dojrzewają w październiku. Kiedy jednak owoce zostaną lekko przemrożone, stają się delikatniejsze i pozbawione goryczki. Dlatego okres, kiedy najlepiej zrywać owoce pigwy to tuż po pierwszych przymrozkach. Pigwy pokryte są naturalnym meszkiem, który łatwo usunąć wycierając owoc. Meszek ten zabezpiecza owoce pigwy przed owadami, ale także przed gniciem.

Zerwane owoce pigwy można przechowywać przez kilka tygodni w chłodnym miejscu, jednak należy pamiętać, by nie sąsiadowały z innymi owocami, ponieważ wydzielają one substancje przyspieszające dojrzewanie, a także bardzo silny aromat, którym przechodzą inne owoce.

Co zrobić z pigwy?

Choć nie nadaje się do spożycia na surowo, pigwa to doskonały owoc do słoików na zimę. Można z niej przygotować konfiturę, dżemy, syrop lub nalewkę.

Konfitura z pigwy

Składniki: 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody.

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojone owoce zalać wodą, a następnie dusić, aż powstanie jednolita masa – ok. 40 minut. Powstały mus przełożyć na patelnię, zasypać cukrem i podsmażać przez ok. 30 minut, aż zgęstnieje i stanie się lekko złocisty. Powstały mus przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.

Do gorącej konfitury można dodać odrobinę cynamonu. Dobrze smakuje także połączenie owoców pigwy z pomarańczą lub figami – taka konfitura zyskuje słodycz i aromat dodanych owoców.

Konfitura sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast lub zimowej herbaty. W Hiszpanii czy Portugalii konfitura z pigwy jest stosowana jako dodatek do serów.

Doskonale smakuje również na ciepło.

Sok z pigwy

Składniki: 1 kg owoców, ½ kg cukru

Umyte, pozbawione gniazd nasiennych owoce ze skórką przekroić na cztery części, a następnie na cienkie plasterki. Pigwę należy układać warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Zamknięty słoik odstawić na około 4-5 dni w ciepłe miejsce, mieszając jego zawartość raz dziennie. Po tym czasie zlać sok, który się wytworzył i przelać go do słoików, a następnie pasteryzować około 10 minut. Bez pasteryzowania można przechowywać go w lodówce ok. 2-3 tygodni. Zapasteryzowanym można cieszyć się całą zimę. Latem na bazie soku z pigwy można przygotować smaczną i orzeźwiającą lemoniadę z dodatkiem miodu i mięty.

Źródła:

https://lokalnyrolnik.pl/blog/pigwa-wlasciwosci-odzywcze-zdrowotne/

×