Podróże kulinarne: kuchnia tajska

Podróże kulinarne: kuchnia tajska

Kuchnie azjatyckie są popularne na całym świecie. Nic dziwnego, zachwycają niepowtarzalnym aromatem i smakiem potraw. Dbałość o szczegóły oraz estetyczny sposób podania dodatkowo zwiększają atrakcyjność i smakowitość dań. Kuchnia tajska jest uznawana za najbardziej aromatyczną i najostrzejszą wśród kuchni azjatyckich.

Charakterystyka kuchni tajskiej

Wpływ na obecny wygląd kuchni tajskiej miały głównie kuchnia chińska oraz indyjska. Jest to łatwo zauważalne w rodzaju przygotowywanych dań oraz sposobie ich wykonania. Szczególną dbałość przykłada się do harmonii i odpowiedniego wyważenia podstawowych 5 smaków. Mimo ściśle określonych reguł panujących w kuchni chińskiej, Tajowie do gotowania podchodzą bardziej spontanicznie. W kuchni tajskiej wiele zależy od preferencji kucharza. Bardzo ważne jest wykorzystanie lokalnych składników. Mimo wpływów innych kuchni, w Tajlandii wykorzystuje się rodzime i dobrze znane produkty. Dzięki temu tajskie dania wyróżniają się na tle innych potraw kuchni azjatyckiej. Najczęściej wykorzystywane są:

  • ryż,
  • makaron,
  • kurczak,
  • krewetki,
  • tofu,
  • mleczko kokosowe.

Na wschodzie kraju przysmakiem są smażone owady. W północnej części w daniach pojawia się wieprzowina oraz kapusta. Z kolei na południu dominują ryby i owoce morza.

W Tajlandii najczęściej sięga się po przyprawy takie jak:

  • imbir,
  • pieprz,
  • chili,
  • trawę cytrynową,
  • liście limonki
  • liście bazylii tajskiej.

Tę ostatnią wyróżnia anyżkowy posmak, nieobecny w innych odmianach bazylii. W kuchni tajskiej ważne są również sosy – sojowy, rybny oraz sriracha, które dodają potrawom smaku i wyrazistości. Sos sriracha jest również wykorzystywany jako dip do pierożków, sajgonek, warzyw i przekąsek. Sposób podania jest równie ważny, co dobór składników. Potrawy są starannie i w przemyślany sposób nakładane oraz dekorowane, a kontrastujące ze sobą barwy składników zwiększają atrakcyjność dania. W kuchni tajskiej bardzo często do dekoracji wykorzystuje się jadalne kwiaty. Innym dodatkiem mogą być finezyjnie wycięte warzywa lub owoce. Brak sztywnych zasad sprawia, że jedzenie w Tajlandii to prawdziwa przygoda, wypełniona feerią barw, smaków i intensywnych aromatów.

Najsłynniejsze tajskie potrawy

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej jest zupa Tom Yum. Przygotowywana jest ona na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem warzyw i grzybów tam yan. W zupie nie może zabraknąć chili, trawy cytrynowej oraz listków kolendry. W zależności od wariantu podawana jest z kurczakiem lub krewetkami.

Miłośnicy kuchni wschodniej z pewnością znają Pad Thai, czyli tajski makaron smażony z jajkiem. Makaron smaży się najczęściej z dodatkiem krewetek, kurczaka, tofu lub boczku. Można zdecydować się na jeden składnik lub połączyć kilka, np. tofu z kurczakiem. Całość dopełniają pasta z tamaryndowca, orzeszki ziemne, limonka, chili oraz sos rybny. Danie dekoruje się kiełkami i drobno pokrojoną dymką.

Ze względu na wspomniane wyżej wpływy kuchni indyjskiej, w Tajlandii bardzo często przygotowuje się tajskie curry. W zależności od wykorzystanych przypraw i past, gotowe danie może mieć różne kolory – najczęściej przygotowywane jest zielone curry. Warzywnymi dodatkami do tajskiego curry przeważnie są marchew, papryka, zielona fasolka oraz cukinia.

Z pewnością na uwagę zasługuje również sałatka Som Tam z zielonej papai. Oryginalną wersję można zjeść głównie w Azji. W Polsce zielona papaja jest niedostępna i w przepisie jest ona zamieniana na kalarepę. Mimo modyfikacji sałatka smakuje wyśmienicie, a smaki dobrze się ze sobą komponują.

Kuchnia tajska jest niezwykle kolorowa i pełna smaków – od ostrego chili, po kwaśną limonkę. Warto jej spróbować, by przekonać się, jak doskonale można łączyć ze sobą produkty, wydobywając z nich pełnię aromatów. Kuchnia ta udowadnia także, że głębia smaku tkwi przede wszystkim w przyprawach.

×