Pomysły na owocowe desery na zimno idealne na czerwiec

Pomysły na owocowe desery na zimno idealne na czerwiec

Sezon na wiele owoców rozpoczyna się właśnie w czerwcu. To prawdziwa gratka dla miłośników deserów z owocami i doskonała okazja, by cieszyć się ich naturalnie słodkim i orzeźwiającym smakiem. Jakie owoce wybrać do przygotowania deserów?

Desery owocowe na zimno 

Sezonowe owoce smakują wyśmienicie same w sobie i są doskonałą lekką przekąską. Ich świeży i słodki smak można wykorzystać na wiele sposobów. Czerwiec wielu osobom kojarzy się głównie z truskawkami i deserami z ich wykorzystaniem. Można je podać w różnych wersjach – od owoców polanych jogurtem, granoli, puddingów, musów, galaretek i sałatek po lody i sorbety. W każdym z tych wydań truskawki smakują znakomicie. Dobrze komponują się też z innymi sezonowymi owocami, takimi jak morele, gruszki, jagody, agrest, arbuz, porzeczki oraz czereśnie.

Dla podkreślenia świeżości deserów warto dodać do nich sok z cytryny oraz pokrojone liski mięty lub bazylii. W przypadku miksowania owoców na mus, koktajl lub do puddingu, ciekawym walorem estetycznym będzie dekoracja wykorzystująca całe owoce, np. truskawki z szypułkami lub kiść porzeczek. Tego typu dekoracja sprawdzi się także w przypadku placuszków oraz ciast. Przykładowo sernik na zimno polany musem jeżynowym i ozdobiony kiśćmi porzeczki będzie wyglądał jak dzieło cukiernika z wieloletnim doświadczeniem. W taki sam sposób można podać placuszki jogurtowe z musem z agrestu i plasterkami truskawki.

Przygotowując desery owocowe na zimno istotne jest podkreślenie walorów wykorzystanych owoców. Dotyczy to nie tylko smaku, ale również koloru i aromatu tak, by na pierwszy rzut oka można było rozpoznać, jakich owoców użyto do przygotowania danego deseru. O ile w przypadku sałatki owocowej nie będzie to problem, to przygotowując granolę, galaretkę czy ptasie mleczko warto zwrócić na to uwagę. Miksując owoce o różnych kolorach, finalny efekt może nie być zadowalający. Warto rozważyć przygotowanie osobnych musów i warstwowe podanie deseru.

Desery owocowe bez cukru

Nawet dbając o sylwetkę można pozwolić sobie na „coś słodkiego”. Deser nie musi oznaczać dodatku cukru. W tym przypadku istotny jest odpowiedni dobór owoców. Wykorzystując ich naturalną słodycz z powodzeniem można przygotować wyśmienite desery bez cukru. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe. Jako deser można podać mus, pudding czy sałatkę.

Truskawki połączone z agrestem lub gruszką stworzą orzeźwiający i słodki mus. W szklankach lub przezroczystym naczyniu można zaserwować warstwowy pudding chia lub jaglany z płatkami i owocami. W tym przypadku sprawdzą się morele, borówki, maliny, poziomki, truskawki i jeżyny. Z winogron, brzoskwini, gruszki i truskawek z dodatkiem wiórków koksowych lub orzechów powstanie ciekawa i smaczna sałatka. By dodać jej wyrazistości, można skropić ją sokiem z cytryny i dodać posiekaną miętę.

Z przetartych i podgrzanych z dodatkiem żelatyny owoców z łatwością można przygotować galaretkę w wersji fit. Z kolei mrożone owoce można wykorzystać do zrobienia domowych lodów oraz sorbetów. Do ich przygotowania, zamiast cukru, można wybrać banany, daktyle, miód lub inne zamienniki cukru (ksylitol, erytrytol lub stewię). Naturalna słodycz owoców pozwala również na wyeliminowanie dodatku cukru z placuszków, ciasteczek, a nawet ciast. Takie fit desery są zdrowszą i apetyczną alternatywą dla tradycyjnych deserów.

Czerwiec to idealny moment na owocowe eksperymenty. Desery na zimno to także doskonały pomysł na popołudniową przekąskę w ogrodzie.

×