Świąteczny pasztet: z czego zrobić i z czym podawać?

Świąteczny pasztet: z czego zrobić i z czym podawać?

Bez pasztetu nie ma Świąt! I choć kiedyś jego przyrządzaniem zajmowali się specjalni kucharze – pasztetnicy, to pasztet wcale nie jest skomplikowaną potrawą. Najlepszy zaś jest ten zrobiony własnoręcznie, doskonały z chrzanem, żurawiną, sosami lub przetworami. Nie jadasz mięsa? Nic straconego, znamy doskonałe przepisy na pasztet z warzyw.

Jak zrobić pasztet z warzyw

Po postnej Wigilii świąteczny stół zastawiony jest różnego rodzaju mięsem i wędlinami, wśród nich obowiązkowo pojawić się musi pasztet. Tradycyjnie przygotowywany jest z mięsa, ale warzywne pasztety nie ustępują mu smakiem i coraz częściej pojawiają się w świątecznym menu, wybierane nawet przez osoby, które na co dzień nie stronią od mięsa – są pyszne i zdrowe.

Najpopularniejsze pasztety z warzyw to te przygotowywane z selera, fasoli, ciecierzycy czy soczewicy. Warzywne pasztety są delikatniejsze w smaku niż mięsne, dlatego dobrym pomysłem jest wzbogacenie go grzybami, orzechami, żurawiną lub suszonymi pomidorami. Warto wypróbować kilka wersji, by znaleźć swój ulubiony smak.

Pasztet mięsny

Z czego zrobić pasztet, żeby był najsmaczniejszy? Na święta idealnie sprawdzi się pasztet mięsny tradycyjny, z dziczyzny lub delikatne pâté z wątróbki.  Choć pasztet serwować można jako danie ciepłe, zdecydowanie popularniejszy jest podawany na zimno w charakterze przystawki lub dodatku do pieczywa.

Przepis na domowy świąteczny pasztet mięsny

Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej, ½ kg boczku surowego, 3 jajka, kajzerka, duża cebula, tłuszcz do smażenia, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

Mięso podzielone na mniejsze kawałki przysmażyć, podlać wodą, dodać przyprawy oraz sól i dusić do miękkości, a wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Następnie mięso i wątróbkę trzykrotnie zmielić i połączyć z namoczoną wcześniej kajzerką. Dodać podsmażoną cebulę oraz jajka, doprawić i dokładnie wymieszać. Masę pasztetową przełożyć do foremek i piec przez godzinę w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Pasztet z selera

Składniki: ½ kg selera, 20 dag pietruszki, duża cebula, ¼ kostki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, przyprawy: kminek, majeranek, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, cukier do smaku. Opcjonalnie kilka suszonych grzybów.

Obrane warzywa ugotować na półmiękko w bulionie z przyprawami oraz z grzybami suszonymi. Ugotowane i wystudzone składniki zmielić w maszynce, dodać przyprawy, jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Z czym podać pasztet

Idealnym dodatkiem do pasztetów mięsnych są sosy, przetwory, żurawina czy chrzan, delikatny sos koperkowy, majonezowy czy ostry chrzanowy podkreślą smak pasztetów zarówno mięsnych, jak i tych przygotowanych z warzyw czy ryby. Domowy pasztet doskonale smakuje z sosem tatarskim przygotowanym z korniszonów, jajek na twardo, marynowanych grzybów i majonezu. Delikatnie słodkawy smak sosu żurawinowego to wyśmienita kompozycja z mięsnym pasztetem – przygotujesz go z dżemu żurawinowego z dodatkiem odrobiny octu winnego, papryczki chilli i przypraw. Sos do pasztetu zazwyczaj podajemy na zimno.

Pasztet, zarówno mięsny, jak i delikatne pâté z wątróbki czy jego warzywne wersje, to także doskonały dodatek do kanapek po Świętach.

×