Udostępnij:
Kanapka z kotletem z mięsa wołowego, która jeszcze niedawno była synonimem niezdrowego fast foodu, dziś stała się symbolem modnego jedzenia i to całkiem zdrowego. Oto droga, jaką przeszedł hamburger, by stać się królem food trucków.
Słowo hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny – hamburger steak, którego w Stanach Zjednoczonych rozpowszechnili niemieccy imigranci z Hamburga. Wymyślenie bułki z grillowanym mięsem przypisuje się Fletcherowi Davisowi, który w 1904 roku zaproponował gościom swojej restauracji grzankę z mielonym kotletem, sałatą, musztardą i majonezem oraz duńskiemu imigrantowi Louisowi Lassenowi, który sprzedawał podobne kanapki już w 1900 roku, jednak nie nazywano ich jeszcze hamburgerami. Równocześnie zapiski, w których pojawia się kanapka z kotletem z mielonej wołowiny pojawiają się jeszcze w XIX wieku, podobno serwowano je pod koniec wieku na statkach transatlantyckich Hamburg America Line. Natomiast pierwsza wzmianka prasowa, której bohaterką była właśnie kanapka z wołowym kotletem mielonym za pięć centów, ukazała się 5 czerwca 1896 roku w Chicago Tribune.
Z amerykańskiej kuchni hamburger trafił na światowe stoły. Danie zyskało ogromną popularność dzięki sieciom fast food, w których menu figuruje w różnych odmianach – hamburger, chickenburger czy fishburger – stając się synonimem szybkiego i niezdrowego jedzenia. Ale nie tylko – najdroższy burger został sprzedany za 2 tys. euro, dzięki czemu trafił do Księgi Rekordów Guinessa. Stworzył go Diego Buik – szef kuchni jednej z holenderskich restauracji. Na zawrotną cenę składają się: homar, kawior, foie gras, trufle oraz najdroższa na świecie wołowina – japońska Wagyu, bułka zaś pokryta jest listkami 24-karatowego złota. Sam twórca najdroższego burgera przyznał jednak, że dużo lepszy w smaku okazał się o wiele, wiele tańszy hamburger.
Od hamburgera do burgera
Klasyczny hamburger, czyli wołowy, mielony kotlet grillowany, plasterek sera, sałaty, pomidora lub korniszona z dodatkiem musztardy i majonezu to dziś tylko podstawa do wielu smakowych wariacji – spotkamy burgery z dodatkiem karmelizowanego buraka, gruszki, a nawet pomarańczy. Częstym dodatkiem jest także ser feta, rukola, ser pleśniowy, pieczona dynia, pesto lub śliwki. Smak klasycznego hamburgera przełamany wyszukanymi dodatkami jest zaskakujący i daleki od wspomnienia z sieci fast food. To prawdziwa poezja smaku.
Moda na wegetarianizm nie ominęła także klasyka szybkich dań – hamburgera. Dzięki zastąpieniu kotleta wołowego tym bezmięsnym, poczciwy hamburger stał się kultowym burgerem z hipsterskich food trucków. Czym zastąpić mięso w hamburgerze? Pole dla wyobraźni jest ogromne – sprawdzi się kotlet jaglany, sojowy, warzywny, brokułowo-marchewkowo-fasolowy, z czerwonej fasoli czy ciecierzycy.
Domowe burgery
Żeby zjeść dobrego burgera, nie trzeba ani mieszkać w dużym, pełnym food trucków mieście, ani stać w kolejce do modnej burgerowni. Pysznego i zdrowego burgera można przyrządzić w domu. Wołowinę polecamy w domowych eksperymentach zastąpić kostką panierowanego dorsza lub kotletem z czerwonej fasoli. Doskonale sprawdzi się również delikatne mięso – oto przepis na pyszne burgery z indyka z sosem sezamowym!
Jak przygotować domowego burgera? Oto kilka przydatnych patentów
Smak hamburgera w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa, najlepsze do przygotowania tego rodzaju dania będzie grubo mielona karkówka, rumsztyk lub antrykot. Mięso powinno być zimne – wówczas łatwiej formować kotlety – i solidnie doprawione solą i pieprzem. Kotlety powinny być nieco większe niż bułka, ponieważ w trakcie obróbki termicznej skurczą się. Mięso pozostanie soczyste, jeśli zamiast smażenia zostanie zgrillowane.
Tak przygotowane kotlety należy włożyć do podpieczonych na patelni bułek wieloziarnistych, uprzednio posmarowanych sosem czosnkowym. Teraz nadszedł czas na dodatki: ser, rukola, pomidor, ogórek konserwowy oraz Mosso Sos Burgerowy.
Wegetariański burger z czerwonej fasoli
Składniki: szklanka czerwonej fasoli z puszki, 5 łyżek płatków owsianych, jajko, cebula, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki mąki, sezam, sól pieprz, bułka do burgera (może być wieloziarnista lub przeznaczona do burgerów, nie kajzerka), czerwona cebula, plasterek sera żółtego, ogórek konserwowy, rukola, przepyszny Mosso Sos Burgerowy lub Mosso Sos Czosnkowy.
Fasolę po odlaniu wody blendujemy z cebulą, jajkiem i płatkami owsianymi. Przyprawiamy i formujemy kotlety, obtaczamy w mące i sezamie, a następnie wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie kotlety grillujemy na patelni albo pieczemy. Przekrojoną bułkę podgrzewamy, lekko przypiekając na patelni, a następnie smarujemy sosem czosnkowym i układamy warstwami składniki burgera.
Smacznego!