Udostępnij:
Wbrew pozorom to nie Włosi, ale Chińczycy jako pierwsi przygotowywali makaron. Jedzą go bowiem już od ponad 4 tys. lat. Makarony pochodzące z Azji są zróżnicowane jeśli chodzi o wykorzystywane rodzaje mąk. Produkuje się je z mąki ryżowej, sojowej, pszennej lub gryczanej. Z kolei tradycyjny włoski makaron przygotowuje się z pszenicy durum.
Krótka historia makaronu
Makaron był obecny w wielu kulturach. W Syrii znajdują się zapiski dotyczące robienia makaronu, które są datowane na IX wiek. Na terenach dzisiejszego Biskupina również znaleziono artefakty świadczące o sporządzaniu makaronu. Jednakże to właśnie mieszkańcy półwyspu Apenińskiego rozpropagowali dania z makaronem w Europie oraz na świecie. W XVII wieku, w obliczu zbliżającej klęski głodowej, władze Neapolu podjęły decyzję o zwiększeniu produkcji makaronu. Pod koniec XVIII wieku rozpoczęła się globalna ekspansja włoskich makaronów. Obecnie makaron jest powszechnie stosowany na całym świecie, a włoskie przepisy na makarony mają wielu wielbicieli.
Rodzaje makaronu
Włosi znają ponad 100 rodzajów makaronu. Wybór odpowiedniej pasty do dania opierają na podstawie pozostałych składników potrawy oraz jej formy i konsystencji. Dzięki temu makaron dobrze łączy się z sosem, który pokrywa jego powierzchnię oraz ewentualne zagłębienia. Odpowiednio dobrany makaron może odmienić nawet proste danie. Jednocześnie wykorzystując różne rodzaje makaronu z łatwością można uniknąć monotonii w kuchni.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje makaronu?
- Penne – makaron nazywany również piórami w kształcie rurek o ściętych końcach.
- Fusilli – doskonale znane świderki lub spirale.
- Cannelloni – rurki o dużej średnicy.
- Coqulliettes – nieduży makaron przypominający kolanka.
- Farfalle – makaron w kształcie kokardek.
- Orzo – niedużych rozmiarów makaron wyglądający jak ziarenka ryżu.
- Lasagne – prostokątne płaty makaronu.
- Spaghetti – długi makaron o okrągłym przekroju.
- Linguine – wygląda jak spłaszczone spaghetti.
- Vermicelli – ten makaron ma kształt bardzo cienkich nitek.
- Fettuccine – makaron przypominający kształtem wąskie wstążki.
- Pappardelle – efektowne wyglądające szerokie wstążki zawinięte w charakterystyczne gniazda.
- Orecchiette – wygląd makaronu kojarzy się z niewielkimi muszelkami.
- Conchiglie – ten rodzaj makaronu przypomina duże muszle.
- Ravioli – płaskie pierożki z ciasta makaronowego.
- Tortellini – nadziewane pierożki makaronowe przypominające uszka.
Najpopularniejsze dania z makaronem
Tradycyjne włoskie dania z makaronem są nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie pełne smaku – mimo zaledwie kilku składników. Nic dziwnego, że stały się popularne na całym świecie.
Których makaronów szczególnie warto spróbować?
Spaghetti aglio e olio – to jedno z najprostszych, a zarazem wyśmienitych dań. Składa się ze spaghetti, czosnku oraz sporej ilości oliwy. Całość podkreśla dodatek chilli, natki pietruszki oraz parmezanu.
Spaghetti cacio e pepe – kolejny przepis na pastę, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza podstawowym produktom kuchni włoskiej. Do przygotowania tego dania, oprócz makaronu, potrzebne jest masło, sery Grana Padano i Pecorino oraz świeżo mielony pieprz. W przypadku cacio e pepe kluczowy jest odpowiedni stopień ugotowania makaronu oraz kolejność dodawania poszczególnych składników.
Penne all’ arrabbiata – sos arrabbiata przygotowuje się z pomidorów i papryczek peperoncino z dodatkiem bazylii oraz natki pietruszki. Ostre papryczki nadają całości wyrazistego smaku i charakteru. W połączeniu z makaronem ugotowanym al dente sos arrabiata tworzy wyjątkowo smaczną kompozycję.
Fettuccine z sosem alfredo – w tym daniu wstążki makaronu otoczone są sosem powstałym z masła i tartego młodego parmezanu. Oba składniki sosu dodaje się w takich samych ilościach. Do dania dodaje się również świeżą bazylię. Często można się spotkać z modyfikacją tradycyjnego przepisu polegającą na dodaniu do sosu kurczaka oraz różyczek brokuła.
Spaghetti bolognese – tradycyjne danie pochodzące z Bolonii. Nieodłącznymi jego elementami są mięso mielone, dojrzałe pomidory, cebula, czosnek, parmezan, świeże zioła, oliwa oraz czerwone wino. Sos boloński wykorzystywany jest również do przekładania płatów makaronu podczas przygotowywania lasagne.
Pasta alla carbonara – to, co wyróżnia to danie, to gęsty i kremowy sos na bazie jaj i sera. Do przygotowania sosu carbonara wykorzystuje się dwa rodzaje sera: pecorino oraz parmezan. Oczywiście carbonara nie może obejść się bez dodatku podsmażonego i pokrojonego boczku. Danie do smaku doprawia się wyłącznie pieprzem i natką pietruszki.
Źródło: http://bubbles.com.pl/makaron-historia-dluga-jak-spaghetti/