Udostępnij:
Zrób krok w stronę natury, czyli yerba i matcha – do czego je wykorzystać, by codzienne dania nabrały nowego smaku?
Jedzenie to nie tylko przyjemność dla kubków smakowych. Potrawy kuszą również swoim wyglądem i zapachem. A jeśli do tego mają dobroczynne właściwości, wspierające działanie organizmu, tak jak japońska herbata matcha czy południowoamerykański napój yerba, to otrzymamy prosty sposób na zdrowe i smaczne produkty. Oto orientalne smaki w polskiej kuchni!
Jakie właściwości ma yerba mate
Ostrokrzew paragwajski, znany szerzej jako yerba mate, ma niezwykłe właściwości pobudzające i energetyczne, zwiększające koncentrację dzięki zawartości alkaloidów: teobrominy, teofiliny i kofeiny. Zawiera dziesięć razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, a jej właściwości przyspieszające przemianę materii docenią osoby dbające o linię. Wśród zalet yerby wymienia się także właściwości poprawiające nastrój oraz relaksujące.
Yerba pomaga również w koncentracji, warto więc sięgnąć po ten napój w trakcie nauki lub pracy, by zwiększyć swoją efektywność – szczególnie jeśli mamy skłonności do rozpraszania się.
Jak pić yerba matę?
Przygotowanie napoju wymaga zachowania kilku prostych zasad, m.in. odpowiedniej temperatury wody, czyli ok. 70 – 80 °C. Yerbę najlepiej przygotować w specjalnym naczyniu matero – najczęściej ceramicznym, z metalu lub szkła, a pić za pomocą bombilli – metalowej rurki filtrującej.
Do czego wykorzystać yerba mate w kuchni? Jako dodatek do słodkich wypieków – babeczek, ciasta dyniowego lub koktajlu owocowego.
Orientalne smaki – matcha
Matcha to japońskie sproszkowane listki zielonej herbaty. Jedna filiżanka herbaty matcha to tyle dobroczynnych właściwości, co 10 filiżanek naparu z zielonej herbaty. Napój z matchy to bogactwo antyoksydantów, katechin oraz witaminy C.
Na co matcha jest polecana?
Na poprawę pamięci i koncentrację, skołatane nerwy, jako napój relaksujący i kojący, podnosi poziom energii i pomaga spalić zbędne kalorie. Wśród jej cudownych właściwości wymieniane są także działanie wzmacniające układ immunologiczny oraz oczyszczające organizm z toksyn. Dzięki sporej zawartości kofeiny pobudza, ale zdecydowanie łagodniej niż kawa.
Jak wykorzystać matchę w kuchni?
Oprócz przygotowania zdrowotnego i orzeźwiającego naparu o pięknym i intensywnym kolorze, sproszkowaną zieloną herbatę można wykorzystać w kuchni, np. serwując gościom kulinarny przebój – zielony sernik z malinami, uzyskany dzięki dodatkowi matchy. Furorę robią także zielone lody z dodatkiem proszku matchy o delikatnym, orientalnym smaku. Domowe babeczki przyozdobione zielonym kremem z serka mascarpone, soku z cytryny, cukru i odrobiny herbacianego proszku podbiją serca nie tylko na przyjęciu dla dzieci, a domowe czekoladki z matchą to zdrowe słodycze, które można w prosty sposób przygotować samemu. Zielony proszek to doskonały dodatek do dipów i sosów do sałatek, który nada intensywnej barwy daniom.
Najsłynniejsze potrawy z matchą to:
- Kawa latte matcha
- Zielone lody
- Koktajl z matchą
- Zielony sos z matchy
- Marynata do mięs na bazie matchy
- Zielone desery
Yerba i matcha to tylko część darów natury, z których możemy swobodnie korzystać. Warto znać ich właściwości oraz bogactwo cennych składników, by wzmacniać odporność i dbać o zdrowie na co dzień.