Odczaruj tofu

Odczaruj tofu

Tofu to wysokobiałkowy serek wytwarzany z mleka sojowego. W Chinach, z których pochodzi, jego tradycja sięga 2 tys. lat, a delikatny smak sprawia, że tofu ma wiele różnorodnych zastosowań. W Polsce stało się popularne dzięki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jak przyrządzić tofu, by było smaczne i jak wykorzystać je w kuchni? Oto krótki przewodnik.

Chińska tradycja mówi, że tofu powstało przypadkiem około 2 tys. lat temu, kiedy kucharz zmieszał świeże mleko sojowe z nigari, czyli koagulantem powstałym po odsoleniu wody morskiej. To dzięki nigari tofu zyskało formę sprężystego serka. Dziś, w zależności od tego, jaki rodzaj tofu chcemy uzyskać – jedwabisty i delikatny czy bardziej porowaty – stosuje się różne substancje do koagulacji. Tofu można przygotować samemu, łącząc mleko sojowe z octem lub sokiem z cytryny.

Czy tofu jest zdrowe?

Tofu to bogactwo białka i dobrej jakości tłuszczu roślinnego oraz wapnia. W diecie wegańskiej zastępuje mięso i ser. Jak wszystkie produkty sojowe, tofu jest źródłem fitoestrogenów, czyli roślinnych związków organicznych, działających jak ludzkie hormony zwane estrogenami. Produkty sojowe polecane są zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy lub w czasie napięcia przedmiesiączkowego – łagodzą wówczas zaburzenia równowagi hormonalnej.

Serek z nasion soi obniża poziom cholesterolu i wpływa pozytywnie na ciśnienie.

Jak smakuje tofu

Serek powstały z mleka sojowego ma charakterystyczny delikatny smak. Dlaczego tak wiele osób go nie lubi? Nasze kubki smakowe, przywykłe do zdecydowanych smaków, odbierają tofu jako nijakie, bez smaku, dlatego serek poddaje się obróbce nadającej mu charakteru. Jednak to właśnie dzięki neutralnemu smakowi można go wykorzystać do przygotowania wielu różnorodnych dań.

Jak doprawić tofu, by zyskało zdecydowany smak? Jednym ze sposobów jest marynowanie lub wędzenie. W sklepach dostępne jest tofu w wersji naturalnej i wędzonej – o bardziej wyrazistym smaku. Dostępne są także dwa rodzaje serka ze względu na konsystencję:

twarde, które bardzo dobrze wchłania smaki, idealne do smażenia i jako dodatek do dań

– jedwabiste, miękkie tofu, które jest doskonałą bazą do przygotowania past, tofucznicy (jajecznicy z tofu) czy sernika, nazywanego od podstawowego składnika tofucznikiem.

Co zrobić z tofu

Pomysły na dania z tofu pozwalają na uruchomienie wyobraźni i kulinarnej fantazji. Dzięki neutralnemu smakowi można go dodać zarówno do dań słodkich, jaki i pikantnych. Jego cenną właściwością jest zdolność do przyjmowania smaku potrawy, dlatego tak bardzo upowszechniło się w kuchni i warto mieć zawsze w zapasie opakowanie tofu. Przepisy na dania główne, ciasta i desery to nie tylko punkty wegańskiego menu – sprawdzi się także w kuchni fit.

Tofu jako zamiennik mięsa

Bogactwo potraw kuchni azjatyckiej stanowi szerokie pole do wykorzystania tofu jako zamiennika krewetek lub kurczaka. Idealnie nadaje się do tego twarde tofu wędzone, doprawione sosem sojowym jako dodatek do warzyw z woka, curry i zup. Tofu może także zastąpić mięso w potrawach, które nie przywędrowały ze wschodu, np. jako dodatek do leczo – tu sprawdzi się pokrojone w kostkę wędzone tofu, obsmażone z przyprawami. Z kolei panierowane tofu można podać w charakterze kotleta.

Tofu miękkie to baza do past kanapkowych z dodatkiem suszonych pomidorów, bakłażana, wędzonej papryki.

Furorę zrobiły tofucznica, czyli jajecznica bez jajek, której bazą jest miękki serek tofu oraz pasta jajeczna z tofu. Tofucznica to pokruszone i podsmażone na patelni tofu z dodatkiem ulubionych przypraw – odrobina kurkumy lub curry nada jej żółtego koloru, dzięki czemu do złudzenia przypomina jajecznicę – dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść jajek, a tęsknią za tym daniem. Najlepiej smakuje z dodatkiem szczypiorku.

Sojowy serek to także doskonała baza do pysznych deserów i ciast – tofucznika, czyli wegańskiej wersji sernika czy przygotowywanego z kakao, daktyli, miodu i tofu jedwabistego deseru czekoladowego. Zdrowe domowe słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Tofu to naprawdę wdzięczny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Warto przyrządzić je wedle własnych upodobań smakowych i odkryć jego kulinarny potencjał.

×