Jak smakuje czerwiec? Co musi znaleźć się na czerwcowym talerzu?

Jak smakuje czerwiec? Co musi znaleźć się na czerwcowym talerzu?

Z pewnością wielu miłośników warzyw i owoców niecierpliwie wyczekiwało czerwca. Jest to czas, kiedy na targach, bazarkach czy w marketach różnorodność warzyw i owoców jest ogromna. Stragany i stoiska są pełne kolorów a wokół unosi się zapach lata. Czy wiesz, jakie produkty zalicza się do czerwcowych nowalijek? Jak najlepiej wykorzystać i podkreślić ich świeży smak?  

Sezonowe owoce w czerwcu

Początkiem czerwca zdecydowanie królują truskawki. Ich słodki smak ma wielu fanów. Na popularność tych owoców dodatkowo wpływa łatwość ich wykorzystania. Truskawki doskonale smakują samodzielnie, jednak z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania owsianek, koktajli, musów, słodkich wypieków, naleśników, placuszków, pierogów, klusek, makaronów, a nawet sałatek (także tych wytrawnych). Intensywnie czerwone i słodkie owoce nadadzą się do przygotowania orzeźwiających lodów i sorbetów. Makaron z twarogiem i truskawkami, pierogi czy pampuchy doskonale sprawdzą się na obiad. Z kolei sałatka z rukolą/szpinakiem i fetą sprawdzi się jako lekka kolacja. Ser typu feta można zastąpić ricottą, mozzarellą, szynką parmeńską, boczkiem lub łososiem. Truskawki są bardzo delikatne, dlatego należy zjeść je krótko po zakupie/zerwaniu, by uniknąć ich zepsucia. Sposobem na przedłużenie sezonu na truskawki jest przygotowanie przetworów takich jak dżem, marmolada, sok czy kompot.

Kolejnym owocowym symbolem czerwca są maliny. Słodkie, orzeźwiające i pięknie pachnące. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu z krzaczka. Są doskonałe do koktajli, lemoniad, owsianek, placuszków, deserów i sałatek. Ze względu na krótką trwałość, maliny mrozi się lub przerabia na soki, syropy i dżemy.

Czerwiec to także słodkie czereśnie. Najczęściej podawane są samodzielnie jako wciągająca przekąska. Po usunięciu pestek można wykorzystać je do przygotowania owsianek, musów, naleśników na słodko, sałatek oraz placuszków i ciast. W ramach słodkiej przekąski sprawdzą się czereśnie pod kruszonką, a na śniadanie można przygotować zapiekaną owsiankę z czereśniami.

Pojawiający się w czerwcu agrest najczęściej wykorzystuje się do przetworów. Znakomicie smakuje również na surowo. Jego kwaśno-słodki smak sprawdzi się w owsiankach, koktajlach, musach, galaretkach, lemoniadach i ciastach. Agrest pasuje również do wytrawnych dań, jak chłodnik czy sałatka z makaronem i ogórkiem. Okrągłe owoce mogą być również składnikiem sosów do mięs.

Czerwiec to doskonały moment na delektowanie się smakiem arbuza, poziomek, czerwonej porzeczki oraz kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym.

Sezonowe warzywa z czerwcu

Czerwiec obfituje w warzywa! To sezon na szparagi, botwinkę, bób, rabarbar, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, dymkę, szczypiorek, koperek, czosnek, cukinię, bakłażana, groszek zielony i cukrowy, marchew, ziemniaki, szpinak, kalarepę, kapustę białą i pekińską. Pod koniec miesiąca pojawią się także ogórek, brokuł i kalafior.

Młode warzywa są pełne smaku i aromatu, dlatego warto ograniczyć ich obróbkę termiczną do minimum. Większość z wymienionych warzyw można zjeść na surowo lub tylko krótko zblanszować we wrzątku. Surowa kalarepa czy młoda marchewka to szybka, chrupiąca i sycąca przekąska. Z kolei surówka z młodej kapusty i marchewki, tarta marchewka z jabłkiem, surówka z kalafiora i brokuła, sałatka ze szpinaku, mizeria, szparagi, groszek lub fasolka szparagowa będą doskonałym dodatkiem do letniego obiadu. Podstawą takiego dania mogą być młode ziemniaki oraz kefir lub jajko sadzone.

Z ogórka, botwinki, rzodkiewki, szpinaku czy szparagów można przygotować orzeźwiające chłodniki. Dla urozmaicenia można połączyć je z owocami, np. agrestem czy awokado.

Warzywa można podać również w niecodzienny sposób. Gotowany bób, podawany najczęściej jako przekąska, można wykorzystać do przygotowania sałatek, makaronów, hummusu oraz past do chleba. Wbrew pozorom gotowanie bobu nie jest konieczne. Surowe nasiona wymieszane z olejem, czosnkiem oraz chili można podsmażyć na patelni. Z kolei rabarbar, kojarzony najczęściej z ciastem i kompotem, może stanowić bazę sosu do mięs i owoców morza lub być głównym składnikiem sałatki. Doskonale smakuje z truskawkami – to połączenie można wykorzystać do farszu na pierogi, sałatek, placków a nawet do hummusu.

Czerwiec to również dobry moment, by zjeść kurki. Te delikatne grzyby doskonale sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy, omletów, grzanek, tart oraz mięs.

×