Sekrety włoskiej pizzy – jak zrobić ją we własnym domu?

Sekrety włoskiej pizzy – jak zrobić ją we własnym domu?

Ten włoski specjał jest popularny na całym świecie. Tradycyjna włoska pizza to przede wszystkim cienkie ciasto, aromatyczny sos pomidorowy oraz ciągnący się ser. Liczba pozostałych dodatków jest ograniczona – kluczowa jest wysoka jakość składników. Z tego względu na włoskiej pizzy znajdziemy najczęściej 3 lub 4 dodatki.

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Bez wątpienia podstawą pizzy jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, by miało jednolitą konsystencję, a po upieczeniu było lekkie i puszyste. W kuchni włoskiej króluje prostota – podobnie jest w przypadku przepisu na ciasto na pizzę. Do jego przygotowania wystarczą mąka, woda, drożdże, oliwa oraz szczypta soli.

Aby domowa pizza jak najbardziej przypominała tą włoską warto poświęcić czas na wybór odpowiedniej mąki. Włosi wykorzystują mąkę typu 00. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością glutenu, który odpowiada za strukturę i elastyczność ciasta. W przypadku problemów z zakupem mąki typu 00, można wybrać tę określaną jako typ 450. Da ona ciasto najbardziej zbliżone konsystencją i elastycznością do włoskiego oryginału.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jakie są rodzaje mąk i różnice między nimi?

Z drożdży oraz ciepłej wody przygotowuje się zaczyn. Ciepła woda lepiej i szybciej pobudza drożdże do pracy. Nie może być ona jednak zbyt gorąca, by nie zniszczyć ich komórek – w takim wypadku ciasto nie wyrośnie. Aby dodatkowo pobudzić drożdże do pracy, można dodać do zaczynu niewielką ilość mąki i/lub cukru. Następnie odstawia się go w ciepłe miejsce na około kwadrans. Zaczyn na bazie świeżych drożdży lepiej pracuje w porównaniu z suszonymi. Świeże drożdże charakteryzują się jednak krótkim terminem przydatności.

Po wymieszaniu zaczynu z pozostałymi składnikami ciasto wyrabia się około 10 minut. Tak długie wyrabianie nada ciastu lekkości po upieczeniu. Wyrobione ciasto należy owinąć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zimnie lub przy przeciągu ciasto opadnie. Folia i ściereczka utrzymują wilgotność i zapobiegają wyschnięciu ciasta. 

Jak piec pizzę?

Oprócz wyrobienia ciasta bardzo ważny jest sposób pieczenia pizzy. Ciasto przed pieczeniem należy cienko rozwałkować i umieścić na blaszce. Może to być blaszka będąca na wyposażeniu piekarnika lub specjalna, okrągła, dedykowana do pieczenia pizzy. Popularne są również kamienie do pieczenia pizzy, które nagrzewa się na ruszcie piekarnika. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowuje się sos pomidorowy, a następnie nakłada tarty ser. Topi się on znacznie lepiej niż plasterki. Następnie na serze umieszcza się wybrane dodatki. W przypadku dużej liczby składników warto zwiększyć ilość sera, by zapobiec ich spadaniu z placka po upieczeniu lub podczas jedzenia.

Przygotowaną pizzę umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 250° C. W tak wysokiej temperaturze ciasto ładnie się piecze i rumieni, a ser szybko rozpuszcza i łączy wszystkie dodatki. Wysoka temperatura znacząco skraca czas pieczenia pizzy. W przypadku cienkiego ciasta wystarczy zaledwie 5 minut. Im grubszy spód, tym dłuższy czas pieczenia. Przed wyjęciem pizzy z pieca warto dla pewności sprawdzić, jak wygląda spód placka.

Domowa pizza to sposób na szybką kolację, a raz sprawdzony przepis będzie służył przez lata. To także doskonały sposób na tzw. danie z resztek, czyli tego, co akurat mamy w lodówce.

×