Zupa grzybowa

zupa grzybowa z chrzanem

Świąteczna, aromatyczna zupa grzybowa z pikantną nutką chrzanu. Przepis jak na klasyczną, świąteczną zupę z leśnych grzybów – może być z ziemniakami – wzbogaconą intensywnym smakiem chrzanu.

Składniki

  • Suszone grzyby – 50 g
  • Bulion – 1,5 litra
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżki
  • Ziemniaki – 5 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchew – 2 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Liście laurowe – 2 szt.
  • Ziele angielskie – 4 ziarna
  • Sól i pieprz
  • Masło – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalać 2 szklankami wody i odstawić na 2-3 godziny. Warzywa obrać i pokroić w kostkę.

  2. Na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać odsączone grzyby. W garnku zagotować bulion wraz z warzywami. Dodać podsmażone grzyby i gotować przez około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

  3. Doprawić do smaku Chrzanem Delikatesowym Mosso oraz solą i pieprzem. Zupę można podać ze śmietaną.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4-6
×