Udostępnij:
Przygotowujesz własne przetwory owocowe i warzywne? Dlaczego nie cofnąć się o krok i samodzielnie poszukać składników? Lokalne łąki i lasy obfitują w owoce, zioła czy grzyby, z których wyczarujesz pyszne dania, napary i przetwory. Dzięki naszym pomysłom i inspiracjom w pełni wykorzystacie swoje leśne i polne zbiory.
Czego warto szukać w lesie i na łąkach?
Łąki i lasy są pełne dobrodziejstw. Wystarczy dobrze się rozejrzeć. Wiosną warto szukać tam ziół. Można spotkać w nich krzewy dzikiego czarnego bzu, z którego warto wykorzystać zarówno kwiatostany, jak i owoce. Latem w lesie pojawiają się powszechnie lubiane owoce, takie jak jagody, maliny, poziomki, jeżyny oraz żurawina. Z kolei jesień to czas grzybobrań. Jednak należy pamiętać, by zbierać tylko znane nam grzyby. Z polnych i leśnych produktów można przygotować wyśmienitą ucztę. Wystarczy trochę cierpliwości i kreatywności, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wielu.
Zioła z łąk i lasów – jakie zbierać i co z nich przygotować?
Łąki to skarbnica ziół. Można znaleźć tam m. in.:
- miętę,
- mniszka,
- szałwię,
- szczaw,
- rumianek,
- jałowca,
- kminek,
- czosnek główkowaty,
- czyściec,
- dziurawca,
- fiołka trójbarwnego.
Ten ostatni może być piękną i smaczną ozdobą sałatki lub deseru. Tę rolę spełnią także kwiaty szczypiorku w sałatce z grillowanym kurczakiem.
Miłośników włoskich smaków może zainteresować focaccia z ziołami, która doskonale sprawdza się jako przystawka lub przekąska. Nadaje się na co dzień lub na spotkania z przyjaciółmi. Jest to niezwykle uniwersalny przepis, który można dopasować do zebranych składników. Szczególnie aromatyczne będzie smakować z czosnkiem niedźwiedzim.
Zebraną w lasach pokrzywę można przyrządzić podobnie jak szpinak. Podczas obróbki termicznej neutralizowane są parzące związki i można jeść ją bez obaw. Podobnie jak liście szpinaku, pokrzywę polecamy podsmażyć na maśle z cebulką i dodać do jajecznicy, omleta czy makaronu. Do smaku najlepiej doprawić ją czosnkiem, pieprzem i Musztardą Sarepską Mosso.
Z pokrzywy oraz ziół zebranych w lesie (np. czosnku niedźwiedziego) z łatwością przygotujesz pesto do makaronu lub gnocchi. Wystarczy zmiksować w blenderze 150 g czosnku niedźwiedziego, 15 g podprażonych orzechów piniowych, 50 g parmezanu, sól i pieprz. Pod koniec miksowania dolać 100 ml oliwy z oliwek. Połączyć z makaronem lub gnocchi i gotowe!
Zioła warto także suszyć, by zimą przygotowywać z nich rozgrzewające napary, np. z dodatkiem miodu. Suszone zioła możesz również wykorzystać, by doprawić dania (czosnek, kminek).
Jak suszyć zioła? To proste: rośliny zwiąż w pęczki i powieś głową do dołu tak, by poszczególne bukiety nie stykały się ze sobą. Pamiętaj, by nie suszyć ziół w kuchni – jest w niej zbyt wilgotno, a rośliny potrzebują suchego i przewiewnego miejsca. Drugim sposobem jest suszenie samych liści – rozłóż je w odstępach na podłożu przepuszczającym powietrze (np. słomianej macie lub wiklinowej tacy) i pozostaw do całkowitego ususzenia.
Leśne grzyby
Wybierając się na grzybobranie warto dokładnie zaznajomić się z listą grzybów jadalnych i tylko takie zbierać. Należą do nich:
- borowik szlachetny,
- podgrzybek brunatny,
- maślak zwyczajny,
- mleczaj rydz,
- opieńka miodowa,
- pieprznik jadalny (kurka),
- gołąbek kunowy,
- pieczarka bulwiasta,
- koźlarz babka,
- czubajka kania,
- boczniak ostrygowaty.
Jadalne grzyby można wykorzystać na wiele sposobów, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jedną z najczęściej wybieranych metod jest suszenie grzybów. Powinny leżeć w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu (np. na nasłonecznionym parapecie). Można wysuszyć je także w inny sposób – wystarczy włożyć grzyby do piekarnika nagrzanego do 80-100°C na 10-15 min, a następnie wyłączyć grzanie i zostawić uchylone drzwiczki. Tę czynność powtórzyć kilka razy. Po wysuszeniu można je przechowywać miesiącami, bez straty ich wyjątkowego smaku i aromatu. Prostym sposobem na przetworzenie leśnych grzybów jest ich marynowanie. Po prostu zalać je octem lub zdecydować się na różne warianty marynaty, np. z dodatkiem miodu lub Musztardy Stołowej Mosso. Chorwaci marynują grzyby w zalewie z dodatkiem musztardy oraz papryki pokrojonej w słupki.
Marynowane grzyby najczęściej podaje się jako samodzielną przekąskę. Ale także dla urozmaicenia ulubionych dań i potraw, można dodać drobno pokrojone do sosu z ogórkiem konserwowym na bazie Majonezu Napoleońskiego Mosso lub sałatki z ziemniakami, kurczakiem, jajkami, ogórkami kiszonymi, serem, ziołami i Majonezem Napoleońskim Mosso.
A po powrocie z leśnych zbiorów polecamy spróbować grillowanych grzyby. Wysoka temperatura sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne. Możesz przygotować też sałatkę z grillowanymi boczniakami.
W kwestii przepisów z wykorzystaniem leśnych grzybów nie można pominąć klasyki gatunku, czyli zupy grzybowej. Do jej przygotowania wykorzystasz zarówno świeże, jak i suszone grzyby.
Owoce leśne
Łąki i lasy pełne są soczystych owoców. Znajdziemy tam m.in.:
- czarne jagody,
- maliny,
- jeżyny,
- poziomki,
- owoce czarnego bzu,
- czerwoną porzeczkę,
- żurawinę,
- dziką różę.
Jagody, maliny, jeżyny i poziomki to inspiracja do przygotowania wielu różnorodnych deserów. Od koktajli i sałatek owocowych, przez musy, galaretki po ciasta i ciasteczka. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do owsianek, placuszków i naleśników.
Przepisami wykorzystującymi owoce lasu są słodkie bułeczki lub muffiny z owocami. Dodatek majonezu sprawia, że są one delikatniejsze w smaku i mają lekki oraz puszysty środek. Majonez sprawdzi się także podczas pieczenia ciasta z owocami i kruszonką. Owoce można dowolnie zmieniać i ze sobą mieszać. Dzięki temu za każdym razem ciasto będzie smakowało inaczej.
Wybierając się do lasu nie zapomnij o owocach i kwiatach czarnego bzu. Przygotujesz z nich pyszne soki do herbaty na zimę, a smak syropu – szczególnie tego zrobionego z kwiatów – z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Czarny bez posiada szereg prozdrowotnych właściwości, m.in. właściwości antywirusowe, oczyszczające i przeciwstarzeniowe. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz C. Pamiętaj, że kwiaty czarnego bzu zbiera się w maju i czerwcu, natomiast jego owoce na przełomie sierpnia i września.
Z zebranych owoców oczywiście przygotowujemy słodkie domowe przetwory, takie jak kompoty, dżemy, powidła, soki i syropy, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Takie słodkie przetwory owocowe świetnie smakują także w wytrawnych daniach. Konfitura z żurawiny lub borówek doskonale komponuje się z czerwonym mięsem oraz serami. Jej dodatek urozmaici także marynatę do mięsa.
Przeczytaj: O czym należy pamiętać, robiąc przetwory na zimę?
Natura co roku obdarza nas swoimi niezwykłymi skarbami. Warto to wykorzystać i wrócić z lasu z koszem pełnym naturalnych przysmaków, by cieszyć się pysznym i zdrowym jedzeniem przez cały rok.