Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz!

Niedoceniany rabarbar – bogactwo witamin i mnogość zastosowań

rabarbar, łodygi rabarbaru, świezy rabarbar

Najczęściej kojarzy się z kompotem. Na straganie wygląda niepozornie, w ogródku u babci wielkie liście rabarbaru też nie zachęcają do wykorzystania – a to błąd, bo rabarbar warto docenić za bogactwo witamin. A wykorzystać to warzywo można na wiele sposobów: w ciastach, deserach, sałatkach.

Jakie właściwości ma rabarbar?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaskowatym smaku. W kuchni najczęściej wykorzystuje się ogonki liści rabarbaru. Najsmaczniejszy jest właśnie teraz – na przełomie maja i czerwca, ale jego smakiem można się cieszyć aż do jesieni.

Choć najczęściej wykorzystywany bywa do przygotowania orzeźwiającego kompotu, warto, by częściej gościł w codziennym menu. Rabarbarowe ogonki bogate są w witaminy A, C oraz E, a także potas, kwas foliowy i błonnik. Jego największa zaleta to bogactwo antyoksydantów. Jest niskokaloryczny, łatwo dostępny i tani.

Rabarbar ceniony jest także za fitoestrogeny – naturalne związki występujące w roślinach, o właściwościach zbliżonych do estrogenów. Dlatego szczególnie polecany jest kobietom w okresie menopauzy i z tego samego powodu powinni go unikać mężczyźni o niskim poziomie testosteronu. Najnowsze badania wskazują, że warzywo wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Jednak ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości, rabarbar powinny wykluczyć z diety osoby chorujące na nerki i reumatyzm. By zneutralizować jego szkodliwe działanie, do dań z rabarbarem podaje się dodatek zawierający wapń: mleko, kefir, jogurt, serek. Gotowany rabarbar zawiera o połowę mniej kwasu szczawiowego niż surowy.

Przepisy na rabarbar

Rabarbar najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania kompotu z samego rabarbaru lub mieszanki owoców sezonowych. Nadaje charakteru i lekko różowego koloru kompotowi z jabłek. Po ugotowaniu, ogonki rozwarstwiają się na charakterystyczne włosowate włókna. Aby pozbyć się ich z kompotu, należy go przelać do dzbanka lub szklanek przez sitko.

Na bazie kompotu można przygotować lekki letni deser w postaci galaretek i kisieli.

Latem doskonale orzeźwi rabarbarowa lemoniada z lodem.

Rabarbarowe crumble

Lekko kwaśna konfitura rabarbarowa na ciepło pod pierzynką lekkiej kruszonki – zrobicie raz, będziecie robić całe lato. Owocowe wnętrze można wzbogacić także dodatkiem jabłek, malin, truskawek czy moreli – wówczas smak nadzienia będzie nieco bardziej aksamitny.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Letnia wersja placka drożdżowego z rabarbarem i truskawkami (może być także sam rabarbar) to idealny domowy podwieczorek – pachnące, puszyste domowe ciasto z owocami i kruszonką w towarzystwie szklanki mleka niejednemu przypomni dzieciństwo u babci. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto (poza fazą wyrastania ok. 2 godzin) można wykorzystać także do przygotowania domowych drożdżówek z rabarbarem.

Tarta z rabarbarem

Tarta na kruchym cieście przygotowanym z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia, wypełniona kwaskowatym farszem z pokrojonych w 2 centymetrowe kawałki rabarbaru z dodatkiem cukru trzcinowego, cukru waniliowego i odrobiny mąki ziemniaczanej (sypkimi składnikami należy oprószyć rabarbar) – ciasto lekko zaginamy tak, by przykrywało w 1/3 rabarbarowe nadzienie. Doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub polana sosem waniliowym.

Możesz przygotować również wytrawną tartę z rabarbarem i szparagami – warzywa ułóż na kruchym, podpieczonym spodzie i zalej mieszanką zrobioną z 3 jaj, 2-3 łyżek śmietany i 1 łyżki Majonezu Napoleońskiego Mosso. Dopraw do smaku solą i pieprzem, piecz 35-40 min. w 180℃.

Placuszki z rabarbarem

Ciepłe racuchy na kefirze, maślance lub przygotowane z ciasta drożdżowego, oprószone cukrem pudrem to propozycja na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Najmłodsi chętnie zjedzą je jako słodkie drugie danie. Placuszki doskonale smakują z pokrojonymi w plasterki jabłkami (propozycja dla owocowych niejadków: jabłko starte na tarce o dużych oczkach) lub plasterkami rabarbaru.

Dżem z rabarbaru

To smaczny dodatek do pieczywa. Niskosłodzona domowa konfitura z rabarbaru to słodkość, na którą mogą sobie pozwolić nawet osoby z cukrzycą. Dobrze smakuje połączenie rabarbaru z truskawkami i odrobiną wanilii.

Warto wiedzieć, że rabarbar można mrozić.

Sałatka z rabarbarem

Pieczony rabarbar (umyty i pokrojony w grube plasterki lekko polej miodem i oliwą z oliwek, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut) z miksem sałat i grillowanym serem halloumi lub serem kozim, prażonymi orzechami włoskimi. Polany lekkim sosem vinegret lub wyrazistym Sosem Czosnkowym Mosso zachwyci gości jako dodatek do dań z grilla.

Rabarbar to nie tylko bogactwo cennych składników odżywczych, ale i hit sezonowych potraw – szczególnie tych serwowanych na słodko, jako deser lub drugie śniadanie. Warto w pełni wykorzystać sezon na rabarbar i cieszyć się jego niebanalnym smakiem.

×