Afrodyzjaki w kuchni. Pomysły na walentynkową kolację

Afrodyzjaki w kuchni. Pomysły na walentynkową kolację

Jak romantycznie, ale zarazem oryginalnie spędzić walentynkowy wieczór? Kolacja we dwoje zawsze brzmi dobrze, zwłaszcza, jeśli zostanie przygotowana samodzielnie, a na dodatek z dostępnych w kuchni afrodyzjaków! Jakie produkty to popularne afrodyzjaki i co podać na walentynkową kolację, by rozpalić płomień miłości?

Przez żołądek do serca

Afrodyzjaki to substancje zwiększające pożądanie. Ich nazwa pochodzi od imienia greckiej bogini Afrodyty. Ludzkość bowiem od zarania dziejów poszukiwała magicznych substancji, które spowodują, że uczucie miłości odwzajemni obdarzona nim osoba. W ich poszukiwaniu specjalizowała się medycyna ludowa i magia.

Jednak afrodyzjaki to także popularne produkty wykorzystywane w kuchni, bogate w pierwiastki i mikroelementy pozytywnie działające na siły witalne organizmu i podnoszące apetyt na miłość. Już nasze prababki wiedziały, czego dosypać do zupy, by luby oszalał z miłości, o czym świadczy popularne powiedzenie: „przez żołądek do serca”.

Afrodyzjaki w kuchni

Magiczne napoje sprawiające, że osoba, która je wypiła odchodziła od zmysłów z miłości, to jeden z ulubionych motywów wykorzystywanych w bajkach i baśniach. Dziś o magiczne napoje zdecydowanie łatwiej, np. właściwości afrodyzyjne przypisuje się szampanowi, zwłaszcza z dodatkiem truskawek – to nie tylko popularny motyw wykorzystywany w komediach romantycznych. Truskawki zawierają selen i cynk korzystnie wpływające na wytwarzanie testosteronu.

Wśród popularnych w kuchni produktów znajduje się jeszcze wiele przykładów. Jakie domowe produkty to afrodyzjaki? Należą do nich np. szparagi czy seler naciowy, który zawiera pierwiastki i mikroelementy podnoszące libido. Z kolei papryczki chili stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – podobne działanie ma także czekolada. Wśród obecnych w kuchni afrodyzjaków nie można pominąć owoców morza, którym przypisuje się najsilniejsze działanie afrodyzyjne. Najpopularniejszym afrodyzjakiem są ostrygi i małże.

Niewiele osób wie, że afrodyzjakiem jest także czosnek. Jednak aby zadział w Walentynki, zakochani muszą spożywać go wspólnie. Właściwości afrodyzjaków posiadają także aromatyczne przyprawy i zioła – kardamon, świeży korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, bazylia oraz znany z tradycji ludowej składnik magicznych eliksirów – lubczyk.

Co przygotować na walentynkową kolację?

Nie dajemy gwarancji, że po zjedzeniu kolacji bogatej w afrodyzjaki obiekt miłości, zaczarowany ich mocą, odwzajemni uczucie. Z dużą dozą pewności możemy jednak stwierdzić, że przygotowana samodzielnie kolacja złożona z produktów, którym przypisuje się właściwości afrodyzyjne, oczaruje wybrankę lub wybranka serca.

Oto pomysły na walentynkową kolację z wykorzystaniem afrodyzjaków:

Marchewka z kardamonem, imbirem i płatkami migdałów

Na przystawkę marchewka – uważana na Dalekim Wschodzie za afrodyzjak – z dodatkiem pobudzającego kardamonu i imbiru.

Składniki: 4 ziarenka kardamonu, ½ kg marchewki, 1,5 cm świeżego imbiru, 3 łyżki masła, sól, pieprz, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków migdałowych.

Kardamon utłuc w moździerzu. Marchewkę obrać i jeśli jest cienka zostawić w całości, grubszą przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki. Stopić masło na patelni i obsmażyć marchewkę, dodać przyprawy i smażyć kolejne 4 minuty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać obranym i starym imbirem, skropić sosem z wymieszanego jogurtu, cytryny i miodu. Zapiekać ok 30 minut. Płatki migdałów uprażyć i posypać nimi gorące marchewki. Danie podawać jako przystawkę. Doskonale smakuje także jako dodatek do drobiu.

Makaron z krewetkami

Owoce morza to jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Legenda głosi, że Casanova najchętniej jadał na śniadanie ostrygi. Szybki i łatwy makaron z krewetkami nie tylko wygląda ładnie, ale jest smaczny i lekki.

Składniki: ok 15 szt. średniej wielkości mrożonych krewetek tygrysich, 15 pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, parmezan, oliwa z oliwek, 100 ml białego wytrawnego wina, ząbek czosnku, mała szalotka, makaron tagliatelle.

Krewetki należy rozmrozić, pozbawić ogonków, oczyścić, jeśli istnieje taka konieczność, umyć i dusić na oliwie z oliwek i pokrojonej w drobną kostkę podsmażonej cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem, dodać przekrojone na pół pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Dusić ok 10 minut, by wytworzył się lekki sos z wina i pomidorków. Ugotować makaron i wymieszać z powstałym sosem. Ułożyć na talerzach i posypać parmezanem.

Brownie

Bogate w ciemną czekoladę brownie to idealny deser walentynkowy. Czekolada pozytywnie wpływa na wytwarzanie hormonów szczęścia – serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny. W jej niezwykłe moce, dodające mężczyznom wigoru, wierzyli już Aztekowie. Z kolei na dworze Ludwika XIV czekolada stanowiła zaproszenie do miłosnej gry.

Składniki: 2 gorzkie czekolady, 200 g cukru, 130g mąki, 3 jajka, kostka masła. Opcjonalnie truskawki.

Czekoladę i masło roztopić i wystudzić. Utrzeć jajka z cukrem, połączyć z roztopioną czekoladą i mąką. Wymieszać składniki. Dodać szczyptę soli, najlepiej grubej. Masę przelać do wyłożonej papierem foremki. Opcjonalnie na wierzch można ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Ciasto jest pyszne i wygląda efektownie, a same truskawki to także afrodyzjak. Piec ok 35 min. w piekarniku nagrzanym do 200 ° C.

Z takim trzydaniowym, pełnym afrodyzjaków menu, walentynkowa kolacja nie może się nie udać. To proste dania, które nie tylko świetnie smakują, lecz także podbiją serce ukochanej osoby.

×