Menu na Tłusty Czwartek

Menu na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Warto już teraz zaplanować przekąski na to wyjątkowe święto, które w tym roku wypada 20 lutego. Tłusty Czwartek to nie tylko pączki. Jest wiele innych słodkości, które również warto przygotować w ten dzień – ptysie, churros, donuty czy gniazdka. Dzięki nim ten dzień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy i jeszcze smaczniejszy! Nie bojąc się eksperymentów z łatwością można nadać im nowoczesnego i niepowtarzalnego wyrazu. Przygotowane smakołyki doskonale sprawdzą się również na Ostatki.

Pączki

Pączki w nowoczesnym wydaniu wcale nie muszą być z marmoladą różaną. Karnawał to czas zabawy, więc dlaczego nie zaszaleć z nadzieniem do pączków? Jako nadzienie doskonale sprawdzi się krem czekoladowy czy orzechowy. Można także zainspirować się amerykańskimi smakami i jako nadzienie wykorzystać masło orzechowe oraz dżem. Wśród kobiet duży entuzjazm wzbudzają również pączki z prosseco.

Ciekawą alternatywą są także pączki serowe, które wyglądają jak niewielkie kuleczki. Ich dużą zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Wspominając o pączkach nie można pominąć donutów czyli pączków z dziurką. Lekkie i puszyste ciasto oblane różnokolorowymi polewami i ozdobione posypkami, wiórkami, kawałkami czekolady lub innych słodyczy. Donuty wyglądają zachwycająco i apetycznie. Bez większych problemów można samodzielnie przygotować domowe donuty i ozdobić je według własnego uznania.

Ptysie

Wykonane z ciasta parzonego ptysie doskonale pasują do smakołyków serwowanych w Tłusty Czwartek. Wyciska się je przy pomocy rękawa cukierniczego, piecze w piekarniku, a po ostygnięciu i przekrojeniu przekłada kremem. Aby je uatrakcyjnić, krem którym są przełożone można zabarwić np. na niebiesko, zielono lub różowo. Z ciasta parzonego można przygotować urocze profiterolki. Są to niewielkich rozmiarów ciastka ptysiowe nadziewane kremem i oblane czekoladową polewą. Inspirując się deserem croquembouche można je również zamoczyć w karmelu. Oprócz kremu ptysie można przełożyć bitą śmietaną lub lodami.

Churros i hiszpańskie pączki

Podobnie jak ptysie, również przygotowywane są z ciasta parzonego. Różnicą jest sposób obróbki termicznej ciasta. Churros są wyciskane z rękawa cukierniczego bezpośrednio na rozgrzany olej i smażone do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe churros posypuje się cukrem pudrem lub podaje z płynną czekoladą. Ciekawym i smacznym rozwiązaniem jest obtoczenie ciepłych churros w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Innym wariantem wypieku z ciasta parzonego są pączki hiszpańskie. Inne ich nazwy to pączki wiedeńskie oraz gniazdka. Aby paczki zachowały swój kształt, gotowe ciasto wyciska się rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Kształt i struktura zależy od sposobu wyciskania ciasta. Dopiero po wyciśnięciu i uformowaniu gniazd umieszcza się je w gorącym oleju i smaży. Bardzo ważne, by umieścić je papierem do góry. Dzięki temu po chwili można je bez problemu wyjąć z oleju. Usmażone i ciepłe gniazdka otacza się w cukrze lub cukrze wymieszanym z cynamonem. Można je również lukrować, co podkreśli ich nieregularną strukturę. Pączki hiszpańskie można również zanurzyć w karmelu lub płynnej czekoladzie i delikatnie posypać solą. W przypadku czekolady można zdecydować się także na płatki chili.

Cake pops

Lizaki nie muszą być zarezerwowane tylko dla dzieci. Cake pops to ciekawy deser zyskujący na popularności. Ciasteczkowe lizaki powstają z połączenia ciasta – najczęściej biszkoptowego – z kremem. Po ich połączeniu formuje się kulkę, nabija na patyczek, a następnie macza w polewie lub czekoladzie. Dzięki temu cake pops zachowują swój kształt. Lizaki ozdabia się dodatkowo posypkami, siekanymi orzechami lub płatkami. Podczas ich ozdabiania można kreatywnie zaszaleć.

Kreatywnych pomysłów na smakołyki jest bez liku. Warto zatem poeksperymentować w kuchni i w tym roku przygotować wyjątkowe słodkości na Tłusty Czwartek. Nie tylko najmłodsi będą zachwyceni ich wyjątkowym wyglądem!

×