Artykuły

Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!


Światowy Dzień Jaja

Chyba każdy doskonale zna smak jajek. Co zrobić z jajek? Prawie wszystko! W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik, jak i podstawa dania.Dowiedz się więcej!

Ciasto francuskie – jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni?

Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów, a co najważniejsze poradzą sobie z nim zarówno początkujący, jak i doświadczeni miłośnicy gotowania. Jeśli brakuje pomysłów co zrobić z ciasta francuskiego, warto wypróbować nasze sprawdzone sposoby.Dowiedz się więcej!

Światowy Dzień Makaronu

Wbrew pozorom to nie Włosi, ale Chińczycy jako pierwsi przygotowywali makaron. Jedzą go bowiem już od ponad 4 tys. lat. Makarony pochodzące z Azji są zróżnicowane jeśli chodzi o wykorzystywane rodzaje mąk. Produkuje się je z mąki ryżowej, sojowej, pszennej lub gryczanej. Z kolei tradycyjny włoski makaron przygotowuje się z pszenicy durum.Dowiedz się więcej!

Sous-vide – nowoczesna metoda długiego gotowania

Jest wiele sposobów na obróbkę termiczną żywności. Jedną z najpopularniejszych jest smażenie. Jednak w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się dania przygotowywane metodą sous-vide. Najczęściej jest ona stosowana w restauracjach, jednak można dzięki niej przygotować potrawy również we własnej kuchni. Na czym polega sous-vide i czy warto tak eksperymentować z domowym jedzeniem?Dowiedz się więcej!

Awokado – cenne źródło zdrowego tłuszczu

Tłuszcz, znajdujący się w miąższu awokado, zasługuje na szczególną uwagę, ze względu na korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dowiedz się więcej!

Dzika róża

W Polsce krzewy dzikiej róży występują powszechnie. Nie jest to roślina wymagająca – rośnie na polach, łąkach, w parkach i przy drogach. Dosłownie wszędzie. Owoce dzikiej róży z powodzeniem można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, nie tylko do przygotowania pączków z różą. Co zrobić z owoców dzikiej róży?Dowiedz się więcej!

Świąteczna ryba – czy musi być karp? Sposoby na bożonarodzeniową rybę

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karp to tradycja, choć wbrew pozorom niezbyt odległa, bo dopiero po II wojnie światowej to właśnie karp stał się rybą świąteczną. Wcześniej na polskich stołach gościły sandacze i szczupaki, a w mniej zamożnych domach stynki. Także dziś obok karpia na wigilijnej kolacji coraz częściej goszczą inne ryby. Jaką wybrać i jak przyrządzić?Dowiedz się więcej!

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Czy znasz je wszystkie?

W wielu domach w dalszym ciągu pielęgnuje się tradycję przygotowywania 12 dań na Wigilię. W zależności od regionu Polski, część potraw stawianych na wigilijnym stole może się między sobą różnić, jednak omówione przez nas „klasyki” powinny być doskonale wszystkim znane. Dowiedz się więcej!

Nadzienie do świątecznych pierogów, krokietów i uszek

Farsz to podstawa wielu wigilijnych dań. To on nadaje im smaku i wyrazistości. Z tego względu należy z uwagą wybrać jego składniki. Odpowiednio dobrany farsz pozwoli na urozmaicenie dań na wigilijnym stole.Dowiedz się więcej!