Artykuły
Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!
Co na sylwestra? Sałatka! 5 sałatek sylwestrowych, które musisz znać!
Sylwestrowe menu powinno być proste, a jednocześnie wykwintne, nawet jeśli Nowy Rok postanowiliście przywitać na domówce albo na kanapie przed telewizorem. Jak przygotować świąteczną ucztę, żeby się nie napracować, a efekt zaskoczył gości? Postaw na przekąski i sałatki – szybkie, łatwe i efektowne.Dowiedz się więcej!
Świąteczny pasztet: z czego zrobić i z czym podawać?
Bez pasztetu nie ma Świąt! I choć kiedyś jego przyrządzaniem zajmowali się specjalni kucharze – pasztetnicy, to pasztet wcale nie jest skomplikowaną potrawą. Najlepszy zaś jest ten zrobiony własnoręcznie, doskonały z chrzanem, żurawiną, sosami lub przetworami. Nie jadasz mięsa? Nic straconego, znamy doskonałe przepisy na pasztet z warzyw.Dowiedz się więcej!
Dieta antysmogowa – jak się chronić poprzez jedzenie?
Smog najbardziej doskwiera w okresie zimowym. Jest szkodliwy dla naszego organizmu, dlatego warto z nim walczyć na wiele sposobów – także poprzez jedzenie. Przed smogiem chronią nas witaminy B, D, E i C, , kwasy omega-3, selen i flawonoidy. W jakich produktach ich szukać i jak wpływają na organizm?Dowiedz się więcej!
6 pysznych i pożywnych dań jednogarnkowych na zimę
Zimą, gdy temperatura spada poniżej zera i szybko robi się ciemno, duże znaczenie ma żywienie. Treściwe posiłki dodadzą energii i skutecznie rozgrzeją. Wbrew pozorom pożywne dania nie muszą być trudne w przygotowaniu i czasochłonne. Poniżej znajdują się sprawdzone przepisy na smaczne dania jednogarnkowe. Dowiedz się więcej!
Zdrowe przekąski – jak podjadać z głową?
Podjadanie między posiłkami wcale nie musi być takie złe. Jeśli czekoladowe batony zostaną zastąpione zdrowymi przekąskami, podjadanie może nawet wyjść na zdrowie i… pomóc urodzie. Oto co jeść, kiedy dopada głód. Dowiedz się więcej!
Zabawa karnawałowa – co podać na stół?
Czas karnawału to okres zabawy i szaleństwa, coraz częściej nie na balach i dużych przyjęciach, a na domówkach, w gronie przyjaciół. Co przygotować na imprezę karnawałową, żeby zaskoczyć i zadowolić gości? Oto sprawdzone pomysły na karnawałowe przekąski – nie tylko smaczne, ale też efektowne!Dowiedz się więcej!
Jak ograniczyć plastikowe opakowania w sferze kulinarnej?
Dziś bycie eko to nie moda, ale konieczność. Ograniczyć zużycie plastiku może każdy z nas, np. robiąc świadome zakupy. Nie jest to ani trudne, ani kosztowne. Podpowiadamy, jak być eko w sklepie i w kuchni. Poznaj proste i tanie alternatywy dla plastiku.Dowiedz się więcej!
Co zamiast mięsa?
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Wynika to nie tylko z kwestii zdrowotnych czy sympatii do zwierząt, ale również troski o środowisko. Czy dieta wegetariańska jest trudna? W jaki sposób ograniczyć mięso? Czym je zastąpić? To jedne z najczęstszych pytań osób planujących zmianę diety na wegetariańską. Odpowiedzi na nie mogą pozytywnie zaskoczyć.Dowiedz się więcej!
Jak odchudzić wiosenne menu?
Wiosna to czas, gdy wszystko budzi się do życia i nabiera kolorów. Wraz z cieplejszymi dniami na straganach i targach pojawia się coraz więcej warzyw oraz nowalijek. To właśnie dzięki tym wiosennym warzywom przygotowywane potrawy są bardziej kolorowe i apetyczne. Dowiedz się więcej!