Fusion tacos – nowa wersja meksykańskiego dania

Fusion tacos – nowa wersja meksykańskiego dania

Większość doskonale kojarzy mielone mięso wołowe z pomidorami, cebulą, czosnkiem i przyprawami, zawinięte w kukurydzianą tortillę. Tacos to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni meksykańskiej. Czym jest zatem wariant fusion tego popularnego przysmaku?

Czym jest kuchnia fusion?

Kuchnia fusion łączy w sobie elementy różnych kuchni. Ograniczeniem może być tylko kreatywność oraz wyczucie kucharza! Potrawy powstają z połączenia dwóch różnych dań. Często pochodzą one z odległych i odmiennych kultur oraz reprezentujących je kuchni. Takie niecodzienne łączenie może zaowocować wyjątkowym daniem, choć jest zaprzeczeniem prawidła „co rośnie razem, współgra ze sobą”. Jednak w kuchni warto eksperymentować i łamać zasady. Bez tego nie powstałoby wiele popularnych potraw!

Fusion tacos

Idea fusion tacos opiera się na dwóch sposobach ich przygotowania. Pierwszy z nich zakłada umieszczenie nadzienia inspirowanego kuchniami świata w plackach kukurydzianych. Co to znaczy? Farsz można przygotować ze składników charakterystycznych dla dowolnej kuchni świata, np. włoskiej, indyjskiej, marokańskiej czy polskiej. Wybrane składniki łączy się sosem dopasowanym do wykorzystanych produktów.

W budkach, food truckach, a nawet restauracjach, można zamówić tacos z tuńczykiem teriyaki czy z mozzarellą i pomidorami (inspirowane sałatką caprese). Inne ciekawe propozycje to tacos z kurczakiem i masłem orzechowym, po tajsku czy z indyjskim curry. Inspirując się kuchnią japońską, do środka tacos można dodać grillowane lub smażone kalmary i krewetki, a całość doprawić sosem o smaku wasabi. W placku tacos z łatwością umieszcza się większość smakołyków z całego świata, co sprzyja eksperymentom kulinarnym

Fusion tacos – czym zastąpić tradycyjny placek?

Drugim sposobem na przygotowanie fushion tacos jest zastąpienie tradycyjnego placka z mąki kukurydzianej bardziej nietypową bazą. Pomysłów i inspiracji, podobnie jak w przypadku farszu, można szukać w kuchniach świata. Najszybszym i najprostszym w przygotowaniu plackiem tacos może być liść sałaty lub kapusty. Sztywne i jędrne liście bez problemu utrzymają farsz. Ze wspomnianej wyżej kuchni azjatyckiej można zapożyczyć płaty alg nori lub papieru ryżowego, które po panierowaniu i usmażeniu lub samym smażeniu, można uformować w charakterystyczny kształt placka do tacos. Podobnie można spróbować postąpić z liśćmi winogron.

Jeśli nie ma się przekonania do egzotycznych produktów wystarczy rozwałkować i uformować pieczywo tostowe, by otrzymać oryginalne tacos!. Odwrócona blaszka do muffinek  lub ruszt z piekarnika doskonale nadaje się do formowania placów. Placki tacos można przygotować nie tylko z mąki kukurydzianej, ale również żytniej, gryczanej, pszennej, ryżowej czy mąki z ciecierzycy lub soczewicy. Niezwykle efektownym i wizualnie atrakcyjnym plackiem do tacos będzie ten przygotowany z mąki z niebieskiej kukurydzy. Nietypowy kolor na pewno zainteresuje każdego!

Tacos na słodko?

Poza dwoma powyższymi sposobami, fusion tacos można podać również na słodko! A dokładniej podać deser w taki sposób, by wyglądem przypominał tacos. Placki przygotowywane są wówczas najczęściej z kruchego lub ucieranego ciasta, pieczonego w piekarniku lub smażonego na tłuszczu. Słodkie fusion tacos można przygotować również z andrutów, różnego rodzaju wafli, pancake’ów oraz ekspandowanych zbóż. W przypadku takich tacos konieczne jest ich formowanie na ciepło, by nadać im charakterystyczny kształt. Środek napełnia się lodami, bitą śmietaną, kremowym serkiem, musami owocowymi lub czekoladowymi, a także owocami i orzechami. Dodatkami można dekorować placki, na przykład maczając brzegi lub całe placki w czekoladzie i orzechach.

×