Kiedy produkt nie nadaje się już do spożycia?

Kiedy produkt nie nadaje się już do spożycia?

Wielu z nas wyniosło z domu przekonanie, że gdy produkt jest uszkodzony tylko częściowo, wystarczy odkroić ten kawałek i można spożyć resztę. Jednak nie zawsze tak jest! Dowiedz się, które z produktów i w jakich przypadkach można jeszcze zjeść, a które lepiej wyrzucić!

Czy banan z brązowymi plamkami na skórce nadaje się do zjedzenia? Czy z nadgniłego pomidora wystarczy odkroić zepsuty kawałek, a resztę można bez obaw spożyć? Rozwiewamy wątpliwości!

Kiedy produkty nadają się do jedzenia

Banany z brązowymi plamkami na skórce nie cieszą się wielkim zainteresowaniem na sklepowych półkach. Podczas zakupów chętniej wybieramy te jędrne i wyglądające świeżo, a to błąd, ponieważ brązowe plamki świadczą właśnie o ich dojrzałości. Są także łatwiej przyswajalne przez organizm. Jeśli chcemy wykorzystać banany do deseru lub ciasta, warto użyć właśnie tych dojrzałych – są bardziej miękkie i zawierają więcej cukru. Oto prosty sposób, jak przechowywać banany, by dłużej zachowały świeżość – wystarczy owinąć je  folią aluminiową, by spowolnić proces dojrzewania. Pamiętaj także, że bananów nie należy przechowywać w lodówce.

Kolejnym przykładem jest awokado, które wraz z upływem czasu mięknie i brązowieje. Zielone i twarde jest po prostu niedojrzałe i nie smakuje najlepiej. I chociaż może się wydawać, że brązowe i pomarszczone awokado nadaje się do wyrzucenia, to właśnie wtedy smakuje najlepiej – warto je zatem rozkroić i po prostu sprawdzić środek.
Podobnie jest z kiwi – twarde sztuki są kwaśne i cierpkie, z czasem owoc mięknie i nabiera coraz więcej słodyczy.

Kiedy wyrzucić produkt?

Czasem wystarczy odkroić kawałek obitego jabłka czy pękniętego pomidora, a resztę zużyć, jednak nie zawsze odkrojenie uszkodzonego kawałka wystarczy. Czasem konieczne jest wyrzucenie całego produktu – na przykład jeśli pojawi się pleśń lub produkt zaczyna gnić. Nawet jeśli zapleśniały kawałek jest niewielki, cały produkt należy niezwłocznie wyrzucić do kosza, ponieważ w pozostałej części znajduje się niewidoczna gołym okiem grzybnia, która spowoduje, że pleśń rozwinie się dalej. Jedzenie nadgniłych produktów może powodować alergie, zatrucia pokarmowe, grzybicę układu pokarmowego, choroby wątroby. Choć sama pleśń nie jest trująca, w pewnych warunkach mogą powstawać trujące dla ludzi i zwierząt toksyny grzybowe.

Również nadgniłe owoce mogą być niebezpieczne dla człowieka, ponieważ wytwarza się w nich toksyczna patulina. W zepsutej żywności mogą znajdować się także inne toksyny, drobnoustroje  lub groźne bakterie.

Spleśniałych produktów nie należy dawać do zjedzenia zwierzętom, ponieważ mogą one wywołać u nich podobne reakcje jak u ludzi. Takie produkty powinny znaleźć się w koszu z odpadami bio.

Jak powstaje pleśń

Zarodniki grzybów powodujących pleśń roznoszą się w powietrzu, a także przenoszone są przez ludzi. Kiedy trafią na podatne podłoże – ciepłe i wilgotne miejsce – zaczynają się rozmnażać, puszczając niewidoczne gołym okiem zarodniki w głąb produktu, z których po kilku dniach powstaje widoczna dla oka pleśń. Usunięcie kawałka produktu z widoczną pleśnią nie oznacza więc, że produkt nadaje się do spożycia.

Różnice w terminach ważności produktów

Między tymi dwoma stwierdzeniami istnieje zasadnicza różnica. Jeżeli na produkcie widnieje napis: „Należy spożyć do…”, oznacza to, że dany dzień jest datą graniczną – po jego upływie dany produkt nie nadaje się już do spożycia. Dotyczy to zazwyczaj jedzenia, które ma dosyć krótki termin ważności i stosunkowo szybko się psuje jak: mięso, ryby, nabiał czy jaja.
Jeśli jednak napis ten brzmi: „Najlepiej spożyć przed końcem…”, to jest to data minimalnej trwałości produktu i jest on zdatny do zjedzenia jeszcze przez pewien czas od tego terminu, w zależności od rodzaju produktu i sposobu jego przechowywania, który jest opisany na opakowaniu. Jeżeli przechowujemy go zgodnie z zaleceniami, zwykle możemy go spożyć jeszcze przez kilka dni – a nawet tygodni – po dacie widniejącej na opakowaniu. To zazwyczaj produkty takie jak kawa, herbata, jedzenie w puszkach, makarony, ryże czy keczupy.

Jak uchronić żywność przed zepsuciem

Aby żywność dłużej nadawała się do spożycia, warto zachować kilka podstawowych zasad:

  • rozkrojone owoce i warzywa, które przechowywane są poza lodówką, należy przykryć folią aluminiową, by nie przedostały się do nich nitki pleśni. Takie rozkrojone owoce i warzywa trzeba spożyć w ciągu 1-2 dni
  • produkty z otwartych puszek warto przełożyć do ceramicznej miseczki lub zamykanego pudełka, aby jedzenie nie zdążyło się zepsuć, należy je spożyć w ciągu 2-3 dni
  • warto pamiętać, by kupować produkty nieuszkodzone, a także w nieuszkodzonych opakowaniach
  • świeże owoce i warzywa należy przechowywać w odpowiedni sposób
  • zawsze przed zakupem produktów należy sprawdzać ich termin przydatności do spożycia
  • warto regularnie czyścić lodówkę i pojemnik na pieczywo, np. roztworem z octu.

 

 

  1. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/banany-z-brazowymi-plamami-czy-mozna-je-jesc-aa-ZdX1-giqb-iBKv.html
  2. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/urazy-wypadki/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni-aa-x8PX-wGjw-8L8j.html
  3. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/najlepiej-spozyc-przed-i-nalezy-spozyc-do-daty-waznosci-na-opakowaniac-aa-uTRZ-uuMU-Shdm.html
×