Udostępnij:
Chyba każdy doskonale zna smak jajek. Co zrobić z jajek? Prawie wszystko! W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik, jak i podstawa dania.
Jak wykorzystać jajka w kuchni?
Pod względem kulinarnym, jajka charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami. Łączą składniki dania, mogą być wykorzystane do jego zagęszczenia, a ubite nadają lekkości i puszystości. Jajko dodane do ciepłego sosu nada mu kremowej konsystencji. Można je również dodać do ugotowanego i jeszcze ciepłego makaronu. Podczas dodawania jajka, makaron należy cały czas mieszać. Ugotowanym jajkiem można również wzbogacić zupę, by była bardziej pożywna i sycąca. Pokrojone lub tarte jajka są także doskonałym dodatkiem do sałatek oraz past kanapkowych.
Co zrobić z jajek na śniadanie?
Śniadanie z jajkiem w roli głównej kojarzy się przede wszystkim z jajecznicą, omletem lub jajkiem na miękko. Bardziej doświadczeni miłośnicy gotowania również wymienią jajko w koszulce. Nie są to jedyne możliwości i warianty przygotowania jajecznego śniadania. Wśród śniadaniowych „klasyków” można wymienić również tosty francuskie. Ciekawą propozycją na śniadanie są muffiny oraz mug cake. Można je przygotować na słodko i na wytrawnie. Mug cake są ekspresowe w przygotowaniu dzięki wykorzystaniu kuchenki mikrofalowej. W formie na muffiny można przygotować również jajka w boczku – wystarczy zagłębienia wyłożyć plastrami boczku, a następnie wbić jajko i całość włożyć do piekarnika. W piekarniku można przygotować również jajko zapiekane w bułce oraz jajeczną chmurkę z odpowiednio uformowanej piany z białek. Z masy na omlet można przygotować jajeczne gofry. Cieszącym się dużą popularnością daniem z jajkami jest szakszuka. Jest to przepis, który udowadnia, że z prostych składników, jakimi są jaja, papryka, pomidory oraz cebula, można przygotować wyjątkowy posiłek.
Co zrobić z jajek na obiad?
Latem w wielu domach z pewnością pojawia się jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami oraz koperkiem. Prosty, smaczny i pożywny obiad, który smakuje doskonale niezależnie od pory roku. W ramach obiadu sprawdzą się również placuszki oraz kotlety jajeczne. Masę na kotlety można urozmaicić warzywami, boczkiem wędzonym, oliwkami, suszonymi pomidorami, a także serami. Miłośnicy jajek z pewnością powinni spróbować jajek po szkocku. Są to ugotowane jajka otoczone mięsem mielonym, a następnie smażone lub pieczone. Można je również panierować. Niezwykle ciekawym pomysłem jest przygotowanie pizzy lub calzone z jajkiem. Wprawieni kucharze robią je tak, by żółtko było płynne i rozpływało się podczas jedzenia. Jaja wykorzystywane są również jako dodatek do zapiekanek czy farszu do tart i quiche. Dzięki nim całość po upieczeniu nie rozpada się, a farsz tarty jest lekki i puszysty. Ostatnią jajeczną propozycją na obiad niech będzie włoska frittata. Doskonale smakuje z warzywami, kiełbasą, boczkiem, grzybami oraz serami.